La Llei de mesures fiscals, coneguda com a Llei d’acompanyament als Pressupostos, ha estat aprovada aquest dimecres gràcies als 62 vots de Junts pel Sí, 2 vots de la CUP i un vot, per error, del diputat de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Giner. La resta de grups s'han abstingut i han criticat durament la llei per la manca de mesures fiscals i polítiques socials.

El diputat de Ciutadans, Antonio Espinosa, ha assegurat que la Llei d’acompanyament és el resultat “dels canvis de cromos -donats durant la tramitació de la llei- que han produït un 'Frankenstein' fet de trossets, la conseqüència del qual és que els catalans siguem els espanyols que més paguen”.

Sobre les mesures que s’inclouen, Espinosa ha lamentat que la Llei d’acompanyament no faci referència a cap mesura fiscal i que, al mateix temps, inclogui nous impostos “per tal d’acontentar la CUP”. Segons considera la formació taronja, l’augment dels impostos que planteja el Govern llastren “la capacitat de competir en un món global” excepte en cas que es baixin els salaris i siguin els catalans qui assumeixin “els sacrificis”.

Ple Sergi Alcàzar

El diputat socialista Rafel Bruguera, ha coincidit amb el grup de Ciutadans a l’hora de lamentar que la llei que no té “res a veure” amb les mesures fiscals a les quals s’hauria de referir i ha remarcat la necessitat d’obrir un debat sobre “els abusos” que produeix aquesta llei. “No sé si seran els últims pressupostos de la post-autonomia -com ha defensat en nombroses ocasions el president, Carles Puigdemont-, del que sí que n’estic convençut és que, pel bé de tots, seran els últims pressupostos de Junts pel Sí”.

Per altra banda, el diputat s'ha referit al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre la Llei d’acompanyament que, tot i que no va declarar cap punt inconstitucional, especificava que “el Parlament hauria de considerar la idoneïtat de mantenir aquest tipus de llei”, que el diputat ha qualificat “d’òmnibus” per ser molt llarga, complexa i allunyar-se del que hauria de ser una Llei d’acompanyament.

Així mateix, el diputat ha lamentat que la llei no incorpori “ni reforma fiscal ni res que se li assembli” i ha assegurat que castigarà a les persones amb menys recursos. “Estan desaprofitant l’oportunitat de fer una reforma fiscal que demani més a qui més tenen” i que comenci una vertadera lluita contra el frau fiscal. Així mateix, el diputat del PSC ha retret a Junts pel Sí que a l’hora de reformar i pactar les mesures fiscals no tinguin cap problema amb comptar amb els vots del PP.

Coscubiela carrega contra ERC

En línies generals, el portaveu de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela, ha coincidit amb el discurs de Bruguera a l’hora de lamentar la manca de capacitat de recaptació que contempla la Llei d’acompanyament i ha assegurat que “sense canvi fiscal no són possibles les polítiques socials”.

En aquesta línia, Coscubiela ha fet una dura crítica a ERC, a qui ha retret haver deixat enrere el seu ideari polític i haver renunciat a fer una reforma fiscal redistributiva. “Avui han decidit desconnectar amb l’Espanya dels necessitats i connectar amb la Catalunya del 4%”, ha assegurat Coscubiela en referència a unes polítiques públiques que, segons consideren, van dirigides a protegir els qui més tenen.

“No són els pressupostos més socials de la història”, ha lamentat Coscubiela, que ha comparat aquesta afirmació del vicepresident, Oriol Junqueras, amb les referències del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, als pressupostos generals de l’Estat. Per altra banda, ha denunciat la falta de diàleg en la negociació i ha assegurat que li sembla una llei incoherent per part d’aquells que defensen la llibertat del poble. “No hi pot haver llibertat sense igualtat”, ha conclòs.

El diputat de la CUP Benet Salellas també ha admès la insatisfacció del seu partit davant la Llei de mesures fiscals i ha negat tenir capacitat d’incidència en les decisions de Junts pel Sí, com els han recriminat la resta de grups, ja que els han rebutjat 70 de les 95 esmenes. Segons el diputat d’aquesta manera “es perd l’oportunitat de construir una República”. Salellas també ha lamentat l’actuació d’ERC en aquest sentit i ha acusat la Conselleria d’Economia, encapçalada per Junqueras, de no moure’s a l’esquerra.

L’argument que ha utilitzat la CUP per justificar els dos vots que han permès aprovar la llei és el compromís del Govern per convocar un referèndum, com també va fer la diputada Eulàlia Reguant durant el debat dels pressupostos. 

Marta Rovira vot - Sergi Alcàzar

Per defensar la Llei d’acompanyament part de Junts pel Sí ha intervingut la diputada Maria Senserrich, que ha posat en valor la capacitat del grup per “haver arribat a acords”. Respecte a les crítiques dels grups, la diputada ha assegurat que la feina del grup “no s’acaba aquí” i per aquest motiu s’ha compromès a continuar treballant per trobar punts en comú amb la resta dels grups.

Durant la seva intervenció, la diputada també s’ha referit a la sentència de Francesc Homs, que el condemna a un any i un mes d’inhabilitació. “No és casualitat que s’hagi conegut la sentència en el mateix moment en què votàvem els pressupostos”, ha considerat.