El ple del Parlament ha aprovat l'admissió a tràmit de la llei d’acompanyament dels pressupostos amb els vots de JxSí i de dos diputats de la CUP. És el paquet legislatiu que recull les mesures fiscals, administratives, financeres i de sector públic. De fet, serveix per complementar els pressupostos mitjançant, per exemple, nous tributs.

Tal i com ja va fer aquest dimarts quan va defensar els pressupostos davant les esmenes a la totalitat de C’s, PSC, PP i CSQP, el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha reivindicat que les noves mesures fiscals introduïdes a la llei d’acompanyament busquen donar més progressivitat, seguretat jurídica i corregir externalitats.

"Catalunya -ha destacat- ha desenvolupat molt a l'alça el seu marge de gestió" dels impostos propis i cedits i, encara que els pressupostos d'aquest any "s'emmarquen en un context de consolidació del creixement econòmic, desgraciadament aquesta recuperació econòmica no arriba a totes les persones i sectors".

"La crisi econòmica ha provocat més desigualtats", ha constatat i "el sistema fiscal és un instrument fonamental per fer-hi front", motiu pel qual en la llei d'acompanyament "hi ha una aposta clara per la progressivitat, que és fet que permet introduir elements redistributius" de la riquesa.

Segons Junqueras, els impostos implementats en els últims anys per la Generalitat han permès "una recaptació addicional de 1.280 milions d'euros", que han pogut ser inclosos en els pressupostos i en la corresponent llei de mesures fiscals que els acompanyen.

Nous tributs

En repassar el contingut dels 194 articles de la llei, organitzats en 10 títols, Junqueras s'ha referit als nous tributs previstos per la Generalitat i, entre ells, el de risc mediambiental de la producció, manipulació, transport, custòdia i emissió d'elements radiotòxics, que substitueix el que el Constitucional va suspendre sobre producció d'energia nuclear.

També ha insistit en la pertinència d'introduir el nou impostos de begudes ensucrades envasades -"per desincentivar hàbits poc saludables", ha dit-, o de modificar els de grans establiments comercials, estades en establiments turístics, i transmissions patrimonials.

El vicepresident ha explicat, també, els motius pels quals en l'àmbit de les deduccions es modifica l'impost de pisos buits per fixar un mínim d'absència a partir del qual es tributa.

Junqueras ha finalitzat la seva intervenció evocant una frase pronunciada pel líder de la independència cubana, José Martí, a fi de sustentar que "hem de governar coneixent bé el país i gestionant la seva complexitat, perquè només així podrem trobar la forma de garantir el benestar dels nostres ciutadans".