La decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha tingut conseqüències immediates en la justícia espanyola. No només el Tribunal Suprem estudia la sentència europea. El jutge instructor Pablo Llarena també ha decidit preguntar a les parts si consideren que la immunitat d'Oriol Junqueras com a membre electe del Parlament Europeu té incidència en Carles Puigdemont i Toni Comín, que també van ser escollits eurodiputats i se'ls va privar d'accedir al càrrec.

Segons informa el Tribunal Suprem en una nota, el magistrat instructor Pablo Llarena ha donat un termini de cinc dies a la Fiscalia, l'acusació particular i popular i les defenses de Puigdemont i Comín "perquè formuli al·legacions després de la sentència dictada avui pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea en relació a la immunitat d'Oriol Junqueras, en poder tenir la mateixa incidència en relació a aquests processats rebels".

El president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín també tenen oberta una causa davant del TJUE, després que se'ls impedís accedir al càrrec d'eurodiputat. A diferència de Junqueras, però, ells no han estat jutjats i condemnats, i per tant no estan inhabilitats.