El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha raonat aquest dijous la seva decisió de reclamar la detenció nacional de l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel després de la seva incompareixença al jutjat però no el seu arrest internacional a Suïssa en defensar que "les ordres de detenció internacional no han de cursar-se per sospites".

"Han que cursar-se el dia que ja se sap que els fets tenen indicis racionals d'haver-se perpetrat i que a més integren un delicte greu a Espanya i un delicte greu al país a què se li demana la col·laboració", ha dit en unes declaracions emeses per Televisió del Principat d'Astúries (TPA).

En el cas que sigui necessària demanar aquesta extradició, Llarena confia en el "rigor tècnic" del sistema suís. "Si realment es produís la petició de col·laboració a l'Estat suís, l'anàlisi per part de les autoritats que els correspongui aconseguirà el rigor tècnic que exigirà tant la petició espanyola com els propis jutjables que s'oposessin a aquesta decisió", ha explicat.

D'altra banda, Llarena ha subratllat que no es pot parlar de presos polítics en el cas del vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, l'expresident de ANC Jordi Sánchez, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, o el conseller Joaquim Forn. "No és el cas", ha comentat.

"Es tracta de comportaments recollits en el Codi Penal i que, amb independència de quin hagi pogut ser la motivació que els hagi portat a cometre'ls, han de ser investigats", ha argumentat.