La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha centrat el discurs oficial amb motiu de dia de la Hispanitat en l'exaltació de la unitat d’Espanya. En un moment de màxima tensió entre les institucions catalanes i espanyoles, Llanos de Luna ha remarcat que la “unitat i la diversitat són conceptes inseparables quan parlem d’Espanya”.

En referència al full de ruta del Govern, ha dit que “cadascú de nosaltres té dret a decidir sobre el nostre futur; cadascú, sense diferència ni discriminació. Allà és on rau la grandesa de la nostra nació, una nació on ningú pot decidir per tothom”.

La Constitució

La delegada del govern espanyol també s’ha referit a la Constitució com un “element de consens”, garantia de la “pluralitat i diversitat” i “l’autonomia de nacionalitats i regions”.

En referència al procés, Llanos de Luna ha afirmat que no és just “posar bastons a les rodes que puguin alentir la recuperació econòmica” i que no és moment d’agafar dreceres que posin en dubte “l’estabilitat política” de l’Estat.

Llanos de Luna també ha fet esment a l’espanyol, que ha definit com la llengua comuna “al servei de la comunitat internacional”.

C’s i PP passen l’expedient

El tradicional brindis amb motiu del 12 d’Octubre ha congregat més d’un centenar de persones –militars, polítics, cònsols– a la delegació del govern espanyol de Barcelona.

Només Ciutadans i PP han enviat representants a l’acte institucional però no ha estat cap de les primeres espases dels partits unionistes. Per part del PP, ha estat el president del grup municipal de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, qui hi ha assistit i Ciutadans ha enviat el diputat Jean Mª Castel.

El socialista Josep Maria Sala també hi ha assistit però és un habitual en aquest tipus d’esdeveniments. Entre els assistents també hi havia representants de Societat Civil Catalana.