L'Assemblea Popular de Lavapiés 15-M i altres col·lectius com 'Democracia Real Ya' -entitat impulsors del 15-M-, han llançat una campanya a través de les xarxes socials demanant l'absolució dels 14 detinguts durant l'acampada del 15-M, pels quals la Fiscalia demana sis anys de presó per cadascú, sumant un total de 74 anys de presó.

Poques hores després de fer públic el comunicat, que tenia per objectiu buscar el suport d'altres entitats i de la ciutadania, s'ha fet popular l'etiqueta #15MLibertad, en la qual personatges públics com el líder de Podemos, Pablo Iglesias ha acusat la Fiscalia de "perseguir" els que "van posar el cos per millorar la vida de tots".

Una altra que s'ha sumat a la campanya ha estat la periodista Bea Talegón, que ha assegurat que "en un país on no hi ha justícia, és un perill tenir raó".

Sectorials de la CUP també s'han sumat a la campanya, alertant que si els detinguts són condemnats, "el nombre de presos polítics a Espanya serà escandalós".

El dirigent de Podemos, Íñigo Errejón, ha volgut recordar que es jutjarà a aquells que "van posar el cos per obrir un cicle polític que està canviant Espanya".

Al comunicat els impulsors de la campanya recorden que el 15 de maig del 2011 "milers de persones amb sensibilitats polítiques molt diferents es van manifestar" i que "una vintena van ser detinguts". Afegeixen que el desallotjament de les persones que es van solidaritzar amb els detinguts va ser "brutal". "El moviment va sorgir de la ràbia i de la indignació, però també de l'esperança", sentencien.

Els detinguts del 15-M van sortir en llibertat amb càrrecs a l'espera d'un judici, que finalment se celebrarà el febrer del 2019, gairebé vuit anys després dels fets. Els escrits de l'acusació van arribar més de tres anys després, a l'octubre del 2014, en els quals demanen sis anys de presó per cadascun dels detinguts, sumant un total de 74 anys.

"L'objectiu de la represió és clar: servir d'escarment i assegurar-se que tothom sàpiga que per manifestar-se, protestar, organitzar-se i lluitar es pot acabar detingut i empresonat", comenten respecte a la petició de penes. "El febrer del 2019 ens jutgen a totes. No ens quedarem callades ni quietes. Exigim l'absolució pels 14 del 15-M i la revisió de totes les causes judicials pendents", conclouen.