L'excoordinador general d'Izquierda Unida i actual portaveu del partit a la Junta General del Principat d'Astúries, Gaspar Llamazares, lidera, juntament amb el jutge Baltasar Garzón i altres personalitats de l'esquerra espanyola, un projecte polític sota el nom d'Actúa.

El partit va ser inscrit el passat tres d'agost al registre de Partits Polítics del Ministeri de l'Interior tot i que, segons assegura Llamazares, la inscripció s'ha fet "per protegir el nom" davant altres empreses o societats que volien registrar el mateix nom. 

Així mateix, l'excoordinador general d'IU ha insistit en què "el partit és merament instrumental i està lluny de qualsevol procés electoral" tot i que tampoc descarta presentar-se a unes eleccions. En tot cas, el primer pas seria decidir si Actúa s'ha de convertir en un partit polític, un pas que no es donaria fins dins de dos anys.

El projecte polític neix amb l'objectiu de crear un "espai de reflexió davant la urgència" d'un canvi polític que "situï en primer terme de l'acció de Govern la garantia de drets i llibertats, així com els principis de justícia social i democràcia".

Crítica de Catalunya en Comú

El dirigent de Catalunya en Comú, Ernest Urtasun ha criticat la inscripció d'Actúa i ha assegurat que "fraccionar l'esquerra no és el què toca". 

Ho ha dit en declaracions a Cuatro, on ha reivindicat a Unidos Podemos i al seu líder, Pablo Iglesias, com a referents de l'esquerra i considera que la prioritat hauria de ser treure el PP i "no estar pensant en crear més marques" de partits polítics.