Pablo Iglesias ha esclafit a plorar avui al Congrés dels Diputats després de llegir el relat de les víctimes torturades pel policia franquista Antonio González Pacheco, més conegut com a Billy el Niño.

El líder de Podemos ha demanat a Juan Ignacio Zoido, ministre d'Interior, que es retiri la condecoració que es va concedir a l'expolicia. L'honor, a més, li suposa un increment del 15% a la seva pensió vitalícia.

Iglesias, confiat que la moció de censura tirarà endavant, s'ha adreçat directament al ministre d'Interior per dir-li que "probablement no segueixi en el ministeri gaire temps" i ha desitjat: "Tant de bo el ministre que nomeni el PSOE retiri aquesta medalla a aquest malparit".

PABLO IGLESIAS LLORANDO EFE

Juan Ignacio Zoido li ha respost que la llei no li permet fer-ho. Ha assenyalat que "ningú no ha sol·licitat oficialment que es retiri" i que, per tant, "no sembla que hi hagi justificació legal". "Aquest govern no ha valorat la retirada de la condecoració", ha confessat.

El ministre ha recordat que cap govern del PSOE abans del de Mariano Rajoy no va prendre la decisió de retirar l'honor ni a Billy el Niño ni a cap altra persona.

Les víctimes, convidades al Congrés

Algunes de les víctimes del "torturador" han estat convidades avui al Congrés dels Diputats per presenciar la denúncia pública que el grup de Podemos ha fet. La bancada del partit d'Iglesias s'ha aixecat per aplaudir-los després de la discussió que el ministre d'Interior i el líder de Podemos han protagonitzat.

La situació s'ha escalfat fins que la presidenta Ana Pastor ha cridat l'atenció a un dels diputats de Podemos per referir-se de forma airada a Billy el Niño com a "torturador"