El cantautor Lluís Llach ha manifestat en una entrevista a Catalunya Ràdio, que la unilateralitat "és la via possible" de l'independentisme, la del "possibilisme polític". Llach s'ha felicitat en aquest sentit del fet que les bases d'ERC tornessin a incloure aquest concepte en la convenció del cap de setmana passat, i demana que també l'incorpori el PDeCAT en el seu pròxim congrés.

Llach ha explicat que el seu temor és que ara Catalunya és relaxi, en un moment que els governs europeus "tenen moltes ganes que Pedro Sánchez sigui un demòcrata de veritat". Segons el cantautor, l'estratègia correcta en aquest escenari és sortir a explicar que l'Estat espanyol "no és un problema de Sánchez o de Rajoy", sinó de la falta de garanties democràtiques. "El nivell de la nostra exigència ara ha de ser molt alt. Hem d'estar posant contínuament l'Estat espanyol davant la realitat dels nostres objectius. Que ens digui si està disposat a acceptar l'autodeterminació", ha afegit. Està convençut que Espanya mai no acceptarà un referèndum.

Llach ha carregat contra un hipotètic retorn a l'autonomisme. "No em conformo amb l'autonomisme, de cap manera, de cap manera", ha indicat.

Segons ell, és necessari també que JxCAT, ERC i la CUP mantinguin "una comunicació més sincera", per evitar problemes. "Cap dels tres fronts (partits republicans, presos i exili) se'n sortirà sol", ha advertit.