"La crisi a Catalunya és el fracàs de la transició espanyola". Així ho afirma el diputat de Junts pel Sí Lluís Llach en una entrevista al diari francès La Tribune. Llach assegura que el govern espanyol s'amaga sota la Constitució per dir que defensa la legalitat, però critica que és una Constitució que "es va fer amb les armes a la taula". A més, assegura que en aquell moment els catalans hi van votar a favor perquè tenien confiança amb el canvi, però ara ja veuen que "és impossible canviar Espanya". 

Llach defensa en aquesta entrevista la via unilateral i assegura que a hores d'ara s'ha convertit en una "forma necessària" davant la impossibilitat de fer-ho de forma pactada amb el govern espanyol. A més, assegura que cada pas que ha fet Catalunya ha estat contestat judicialment, i per això defensa que "cal fer camí cap a la independència".

"Si el govern espanyol no canvia tàctiques i continua fent front a un problema polític, mitjançant el recurs a la justícia, llavors hi haurà un xoc", assegura Llach al diari francès. A més, adverteix que "l'Estat espanyol no està acostumat a negociar" i posa l'exemple del passat colonial del país: "Cap colònia espanyola era independent mitjançant la negociació, sempre per la força". Per això, preveu una "confrontació seriosa" amb l'Estat en el futur.

El diputat i cantautor assegura que quan es va presentar a les eleccions es va comprometre amb un programa electoral que assenyalava que "si guanyàvem, faríem el camí cap a la independència i l'autodeterminació". Per això, explica que "com que vaig ser triat, ara tinc un mandat democràtic i he de complir amb aquest compromís".

També en aquesta entrevista critica la possible inhabilitació a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i es pregunta si la cambra no pot discutir un informe parlamentari: "Si el Parlament no pot parlar, per a què serveix?".