El cantautor Lluís Llach s'ha sumat a les crítiques contra el reial decret de mesures urgents que pretén fer front als incendis forestals que es va aprovar aquest dijous al Congrés dels Diputats. Llach ha carregat contra el decret afirmant que "no hi ha cap engruna que justifiqui la pèrdua per part de la Generalitat dels bombers catalans, de la méteo catalana amb l'aquiescència d'ERC, a banda del regal milionari a les elèctriques. Cap". A través d'una piulada el cantant es qüestiona que "fins a on i fins quan? D'on surt aquest desgavell estratègic?". 

Lluis llach tuit decret incendis

Llach no és l'únic que s'ha mostrat reticent a l'aprovació del decret. Per part dels partits independentistes catalans, tant ERC com el PDECat i Junts han mostrat el seu escepticisme davant la norma. Els dos primers finalment van optar per abstenir-se, mentre que Junts hi va votar en contra. En el cas dels republicans, van condicionar el seu aval a la norma a què el PSOE s'obri a respectar el marc competencial català. Així, el diputat Xavier Eritja es mostrava favorable a la "coordinació entre administracions". 

265 vots favorables

El Congrés de Diputats va validar aquest dijous el reial decret amb 265 vots favorables, 6 en contra i 77 abstencions. La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va defensar la norma avisant que cada vegada hi ha "més incendis" i "més complexos". "Una de cada tres hectàrees cremades d'Europa s'han cremat a Espanya", va assegurar des de la tribuna del Congrés de Diputats. Davant les crítiques d'ERC, el PDECat Junts, i de diversos partits nacionalistes com el PNB, ha reconegut que la situació és "límit" i cal actualitzar la normativa actual "sense perjudici" dels territoris amb competències en aquesta matèria. 

En el cas dels partits independentistes, per part del PDECat, el diputat Ferran Bel va comunicar l'abstenció dels quatre diputats del grup perquè el govern espanyol "s'ha compromès a modificar en un reial decret pròxim algun dels aspectes que ens preocupen". Tanmateix, el diputat va afirmar que la norma tal com s'ha plantejat genera un "problema competencial", ja que Catalunya va "algun pas endavant" encara que ha estimat que aquestes diferències es pugui solucionar. Per la seva part, la diputada de Junts, Pilar Calvo, va anunciar la negativa de la formació i va acusar l'estat de "laminar" les competències catalanes amb el reial decret, que inclou propostes com la planificació unificada de la previsió dels incendis. "Aquest reial decret ens porta d'un model d'autogovern extremadament eficient a Catalunya a un model de tutela i intervencionisme de l'estat", va criticar la diputada.

La norma no únicament ha provocat les crítiques dels independentistes catalans sinó que també, el PP ha criticat el contingut i la forma del decret. En aquest sentit, el diputat popular César Sánchez va acusar la vicepresidenta Ribera d'intervenir al Congrés com una "conferenciant" i no com una ministra amb capacitat d'actuació per evitar i combatre incendis forestals. "No puc ni criticar les seves polítiques perquè són inexistents", resumia així abans d'afirmar que el PSOE només recorda dels incendis quan veuen "fum a les muntanyes". Finalment, va alertar que Espanya està pel camí de convertir-se en el primer "desert d'Europa".