"A l'Estat, el temporal és de grans dimensions i ens tocarà malviure'l [sic]". Aquesta és l'opinió que el diputat de Junts pel Sí i cantautor, Lluís Llach, ha manifestat a Els Matins de TV3 sobre el panorama de no-investidura que s'està vivint a l'Executiu central i ha afegit que "hi ha una Espanya segrestada per la història des de fa dos segles que no té manera de sorgir i expressar-se", "una Espanya progressista, oberta i amb ganes d'alliberar-se dels poders fàctics".

Llach ha recordat que a JxSí "tenim un mandat democràtic" i ha deixat anar que l'Estat espanyol faci "el que consideri" en aquest sentit. Malgrat que l'important és l'objectiu i no el temps, ha subratllat que "l'Estat pot provocar que la independència es faci en catorze mesos".

"La realitat espanyola ens afavorirà", ha emfatitzat el diputat de JxSí, que ha posat de manifest que "el procés constituent podrà ajuntar voluntats que ara no estan definides".

Moment delicat

Durant el procés no tot serà fàcil perquè hi haurà un "moment delicat" que serà la transitorietat jurídica, tot i que "l'hem de fer", ha explicat Llach, que ha volgut calmar els ànims explicant que "aquest Govern està molt més preparat del que la gent s'imagina perquè durant aquest temps s'ha preparat la cova".

"Qui podia somiar en la independència fa deu anys?", s'ha qüestionat el cantautor, i s'ha mostrat agraït d'haver tingut el "privilegi" de tenir "el protagonisme en les coses importants que han passat i veure el camí que s'ha fet".

"Ho estem intentant", ha posat sobre la taula, "és molt difícil perquè no s'ha fet mai", però "som un serratins perquè estem pujant al nivell més alt", ha sentenciat.