Debat Constituent ha presentat públicament aquest dimecres la Coordinadora d'Enteses en el marc de l'objectiu d'impulsar el debat ciutadà al territori per fixar les bases de la Constitució catalana. Els membres de la coordinadora, entre els quals hi figura Lluís Llach, que ja va encapçalar el Consell Assessor, consideren que tot i que els seus treballs coincidiran en el temps amb les mobilitzacions i la desobediència civil arran de la sentència per l'1-O, els dos escenaris es convertiran en estratègies complementàries.

"L'estratègia de mobilització republicana en els pròxims mesos pot tenir dues formes d'exercici, una cap enfora, amb el conjunt de mobilitzacions i desobediència civil per donar resposta a la sentència, però paral·lelament amb un exercici de sobirania cap endins, que és iniciar un exercici col·lectiu de debat per elaborar aquestes bases constitucionals", ha explicat el també membre de la coordinadora Albert Noguera.

A més de Llach i Noguera formen també part de la Coordinadora els exmembres del Consell Jordi Domingo, Gabriela Serra, Carmina Castellví, Montse Castellà i Montserrat Palau, així com 22 delegats territorials nomenats per les 9 regions en què s'estructura el seu projecte.

Participació ciutadana

“No farem una constitució però sí determinarem bases i principis sobre les quals s’hauria d’inspirar i fer. Es determinaran aspectes que afecten el dia a dia de tothom”, ha subratllat Llach que ha fet una crida a la participació ciutadana transversal i plural.

La previsió és que la xarxa d'Enteses s'articuli al territori durant el mes de setembre i octubre i iniciï els debats ciutadans participatius a partir de novembre, "sempre i quan la situació política al país no alteri aquest calendari".

Els debats es coordinaran en set àmbits temàtics que s'abordaran prèviament en set jornades formatives. La primera se celebrarà a Tortosa el dia 14 de setembre per parlar de Territori, recursos naturals i empreses públiques. La darrera es farà a Barcelona el 26 d'octubre i s'hi abordaran els elements constituens. Les jornades serviran perquè els experts aportin arguments sobre les diferents temàtiques.