Centenars de persones s’han aplegat a la plaça de la Vila de Gràcia, l’epicentre de les festes, per reclamar la llibertat del presos polítics. Un llaç groc humà gegant ha presidit l’acte, avui que fa 10 mesos de l’empresonament dels ‘Jordis’, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart i l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sánchez.

Crits de “llibertat presos polítics” i cartells alçats on s'hi podia llegir “Ni presó, ni exili, us volem a casa”, han marcat l’inici d’un acte on el líder de la formació Sabor de Gràcia, Sicus Carbonell i els castellers de la Vila de Gràcia, han llegit un manifest recordant els dies, setmanes i mesos que els presos polítics són a la presó i els exiliats a l’exili. “És el lamentable comptador de la vergonya”, han dit i han lamentat que al govern espanyol “ni tan sols se li han pujat els colors”.

10 MESOS JORDIS PRESÓ SERGI ALCAZAR

El vicepresident d’Òmnium Cutural, Marcel Mauri, ha fet una crida a no defallir i a seguir amb les mobilitzacions perquè “hem de demostrar al món que hi som i que hi serem”. Per això ha recordat a tothom que s’inscrigui a la jornada de l’11 de setembre.

Ha recordat també, que el judici de l'1-O és a prop i que "ens tocarà arremangar-nos i sortir al carrer per denunciar aquest judici de la vergonya i explicar la vergonya en què s’ha convertit la justícia espanyola”

Mauri s’ha dirigit al govern espanyol del qual ha dit que després de tres mesos “de tenir un govern progressista”, no hi ha hagut cap canvi. “L’únic gest que val és que tornin a casa (els presos i exiliats) i que es retirin les falses acusacions”.

El vicepresident també ha llegit unes paraules de Jordi Cuixart, gracienc, que des de la presó ha dit: “No m’he sentit ni un minut sol, us enyoro però això no es un sentiment de tristor, seria trist no tenir ningú a qui enyorar”.

Des de l’ANC, David Minoves ha reafirmat que el traslladat dels presos polítics a les presons catalanes “és un dret” i que “en cap cas ens sentim més alleugerits ni més contents perquè estiguin més a prop de casa. Només estarem contents quan estiguin a casa, no a presons catalanes”, ha destacat. També ha denunciat la confrontació que busca la ultradreta amb accions com “arrencar llaços grocs”. “Busquen una resposta violenta que no trobaran pas”, ha dit alhora que ha afegit, “no en deixarem passar ni una”.

Alba Puig, la filla del conseller a l’exili, Lluís Puig, com a representant de l’Associació Catalana de Drets Civils, que agrupa els familiars dels empresonats i exiliats, ha donat les gràcies a totes les persones que des de fa deu mesos es mobilitzen i “omplen” places. “No defalliu, no deixeu de defensar la nostra causa”, ha dit. Puig també ha recordat que “això no va d’independència, que va de democràcia” i en anglès, s’ha dirigit als turistes que hi havia a la plaça per demanar-los que expliquin a casa seva “la injustícia” que comet l’Estat espanyol.

Les tres associacions han tingut un record per a totes les víctimes dels atemptats del 17 d’agost.