S'obre un nou front 'independentista' a l'Estat espanyol: La Línea de la Concepción, un poble de Cadis que té més de 63.000 habitants, vol convertir-se en ciutat o comunitat autònoma. Aquest dijous s'aprovarà al ple de l'ajuntament d'aquest municipi una moció que planteja celebrar una consulta popular per tal que els seus ciutadans puguin decidir si volen que la localitat passi a tenir una major importància en l'organització territorial de l'Estat. La proposta tirarà endavant amb tota seguretat perquè es tracta d'una proposta del partit que governa la ciutat, La Línea 100x100, que té una majoria absoluta aclaparadora a la corporació: va aconseguir 21 dels 25 regidors que s'escullen a les eleccions del 2019 i es va acostar al 70% dels vots.

El que aquest dijous se sotmet a votació, doncs, és un "acord per a l'inici del procediment referent a la celebració d'una consulta popular sobre la conversió del municipi en una ciutat o comunitat autònoma". Els altres partits amb representació al consistori, el PSOE (3 regidors) i el PP (un únic edil), semblen reticents a aquesta votació. En el cas dels socialistes, però, la seva situació pot ser més compromesa, perquè La Línea 100x100 és el seu soci a la Diputació Provincial de Cadis.

El mecanisme per poder votar

L'alcalde de La Línea de la Concepción, Juan Franco, considera que aquesta proposta és "irrenunciable", segons recullen El Confidencial i elDiario.es. El partit que encapçala va fer la promesa electoral de deliberar el futur del municipi amb l'objectiu d'haver de dependre menys en termes econòmics de Gibraltar. Una bona part de la població ha de creuar cada dia la frontera per anar a treballar a territori britànic i les diferències entre ambdues zones són substancials: mentre que la renda per càpita de Gibraltar és força alta, la de La Línea se situa en un índex molt baix i, de retruc, això comporta més atur. 

Des de l'executiu municipal, sostenen que tots aquests factors urgeixen a tenir "un tracte diferencial". Si es convertissin en ciutat o comunitat autònoma, expliquen que podrien accedir als fons europeus de recuperació, per exemple. Ara bé, per poder celebrar aquesta consulta, defensen que està previst tant a la Constitució com a l'Estatut d'Autonomia d'Andalusia. En concret, fan referència a l'article 144.a de la Constitució, que expressa que "les Corts Generals, mitjançant llei orgànica, podran, per motius d'interès nacional, autoritzar la constitució d'una comunitat autònoma quan el seu àmbit territorial no superi el d'una província".

De fet, la pregunta de la votació seria: "Creu vostè convenient que l'Ajuntament de La Línea de la Concepción elevi al govern de la nació i a les Corts Generals una petició per instar la conversió del municipi en comunitat autònoma, d'acord amb l'article 144.a de la Constitució espanyola?".

En canvi, des de l'oposició no veuen clar que aquest mecanisme pugui dur cap a aquest nou marc territorial, sinó que aquest nou encaix implicaria una reforma constitucional i també de l'Estatut andalús. Per fer-ho, recorden el cas d'Algesires, quan va voler convertir-se en la novena província andalusa a través d'una consulta. L'operació la va tombar el Consell de Ministres i la va ratificar el Tribunal Suprem.

 

Imatge principal: Fotografia de la frontera entre La Línea de la Concepción i Gibraltar. Europa Press.