Visita amb missatge del líder del PSOE d'Andalusia, Juan Espadas, a Catalunya. L'exalcalde de Sevilla s'ha reunit aquest divendres amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa, per tancar files i traslladar la "importància" que hi hagi un acord per a la investidura de Pedro Sánchez. Curiosament, són dos andalusos socialistes els qui s'han regirat d'una manera pública contra l'amnistia: Felipe González i Alfonso Guerra. Aprofitant la trobada amb Illa, Espadas ha volgut deixar clara la posició de la seva federació tot i aquestes veus i fer un gest favorable a la negociació amb l'independentisme perquè Pedro Sánchez revalidi la presidència del govern espanyol: "Andalusia sempre estarà disposada a assumir els reptes del debat territorial que hi hagi a Espanya". Sense fer cap menció explícita a l'amnistia, Juan Espadas s'ha sumat a les consignes que llança el PSOE sobre aquestes negociacions: "Hi serem al debat territorial, hi serem per construir i per compartir, cal abandonar la crispació i la fractura social perquè només ha comportat disgustos: la gent ens demana avançar i mirar cap endavant". I la via per fer-ho és la que també ha assenyalat Salvador Illa en una compareixença conjunta amb l'andalús: "Paciència, prudència, discreció i Constitució".

De fet, la trobada del cap de l'oposició a Andalusia amb el seu homòleg a Catalunya coincideix amb el dia en què arribarà a Catalunya el president andalús, el popular Juanma Moreno, que es quedarà fins diumenge —el dia en què hi ha la concentració contra l'amnistia i l'autodeterminació—. Sobre la participació de Moreno a la manifestació que organitza Societat Civil Catalana, Juan Espadas ha manifestat que respecta "qualsevol opinió o expressió", però que no entén que el president de la Junta d'Andalusia vingui a una altra comunitat autònoma a "alimentar o donar suport a una cosa que es planteja en termes de confrontació o atac preventiu a una qüestió que encara no s'ha plantejat". "Es vol fer exclusivament per desgastar el PSOE i a Pedro Sánchez, però no em sembla edificant venir exclusivament a aprofundir en les ferides o a generar fractura. El que cal és passar pàgina i traslladar un missatge de diàleg i aposta per la convivència", ha afegit el qui va ser batlle de la capital d'Andalusia.

Illa evita parlar de la proposta d'amnistia de Sumar

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha evitat expressar què pensen de la proposta de llei d'amnistia que Sumar presentarà a Barcelona el proper dimarts, però que ja ha transcendit que situen el perímetre de l'amnistia a partir de l'1 de gener de 2013. El cap de l'oposició català ha indicat que es prenen "molt seriosament" el procés d'investidura perquè "hi ha en joc qüestions molt transcendents" i per això ha receptat, com és habitual, discreció. "Farem més que no parlarem", ha avisat.

Els socialistes no volen anticipar pantalles i posicionar-se públicament sobre l'amnistia abans d'hora. Així també ho ha destacat Juan Espadas: "Els que estan en les negociacions saben els termes. Desitgem un acord que s'ha de desenvolupar en el marc de la Constitució i no precipitarem la conclusió de les negociacions, cal aconseguir que hi hagi un govern de progrés, però l'èxit d'aquest treball depenen de la prudència i preservació dels treballs que es facin". "Sabem on hem d'estar i donarem suport a un bon acord", ha insistit l'andalús. El PSOE andalús sosté que el 23J el missatge de la ciutadania va ser "clar": "No volem un govern amb l'extrema dreta". Finalment, Salvador Illa ha volgut agrair la trobada a Juan Espadas i l'aposta per la "convivència, concòrdia i necessitat de la política útil per resoldre problemes". "Tant de bo tothom vingués aquí com ho fa Espadas, amb un ànim constructiu, amb bona fe", ha assenyalat Illa, apuntant que el més "desitjable seria que els dirigents polítics d'altres parts d'Espanya estiguin a l'altura del que representen".