L'activista hongkonguès Jason Y. NG, líder de la revolució dels Paraigües, es va reunir ahir amb el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, a la presó de Lledoners. A la sortida ha assegurat que se li "trenca el cor" en veure algú empresonat per defensar el dret a la llibertat d'expressió. "Crec que és molt desafortunat que algú hagi de pagar el preu de la llibertat personal per defensar una idea, per simplement encoratjar la ciutadania a exercir el seu propi dret a la llibertat d'expressió", ha lamentat. Jason Y. NG ha assegurat, però, que es tracta d'una pràctica que no només passa a Catalunya, i ha fet una crida a la "comunitat internacional" per solidaritzar-se en la lluita per la llibertat d'expressió.

Jason Y. NG ha assegurat que ha vist el líder d'Òmnium "de molt bon humor". "Sembla que està molt bé i que està aprofitant el temps per a la reflexió personal i per escriure llibres", ha explicat.

 

Cuixart, a més, li ha volgut donar un missatge per al seu poble. "M'ha dit que els digui que es mantinguin esperançats i siguin pacients, perquè la lluita per l'autodeterminació i la llibertat d'expressió és una marató, no un esprint". I ha afegit que també l'ha encoratjat, malgrat que inicialment les coses no surtin bé, "a tornar-ho a intentar i seguir endavant si vols que la gent mantingui l'esperança i la fe en lluitar per allò que creuen".

Jason Y. NG és advocat i periodista. Va ajudar a fundar l'associació internacional d'escriptors que promou la literatura i la llibertat d'expressió PEN International a Hong Kong, i en va ser president. Va ser un dels impulsors de la revolució dels Paraigües, nom popular amb què es coneixen les protestes del 2014 contra la Xina per demanar la retirada de la reforma electoral que eliminava el sufragi universal a Hong Kong. Jason Y. NG va ser un dels principals defensors dels mètodes de protesta pacífica basats en la desobediència civil.