Lbération no ha esperat que s'acabi la jornada electoral per valorar la situació d'excepcionalitat. I la conclusió ha estat ben clara: és "la derrota de Rajoy". Així ho ha assegurat en el seu editorial d'urgència, publicat aquest diumenge a primera hora de la tarda, que porta justament aquest títol. Segons el diari progressista francès, el referèndum català té ara un "rostre": el de la dona d'edat avançada ferida a la cara com a conseqüència de la desproporcionada i violenta entrada de la Policia Nacional en un col·legi electoral de Barcelona.

L'altre "rostre del referèndum", afegeix el rotatiu, serà "el de la derrota simbòlica de Mariano Rajoy. Libération es pregunta "què li ha pogut passar pel cap al cap del Govern espanyol per pensar que una neutralització violenta de les operacions de vot, il·legals per a uns i legítimes per als altres, solucionaria els seus problemes". Les imatges que es veuen, afirma, són "desastroses" per a l'espanyolisme: "policies que trenquen portes d'escoles" només per confiscar urnes.

"No és la unitat d'Espanya la que surt atacada pels cops de porra, sinó que és la democràcia", sosté el rotatiu parisenc. En aquest sentit, adverteix que les imatges de "repressió brutal i desproporcionada" no faran més que encallar la qüestió. En un món que tendeix a "triar bàndol", el diari sosté que "Rajoy obliga a triar entre la violència d'un nacionalisme d'Estat i la desobediència civil d'un independentisme català respectuós amb la democràcia".

I Libération conclou en aquesta línia: "No hi té res a guanyar. Excepte si busca, amb la brutalitat de la seva policia, fer néixer una oposició menys pacífica". Insta els líders europeus a donar un toc d'atenció al president espanyol.