El diari francès Libération considera que amb l'exili de l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, la crisi catalana "s'internacionalitza una mica més". "Després de Bèlgica, Espanya veu ara com la crisi catalana s'estén a Suïssa", ha afegit.

El diari considera que els exiliats són tot un revés per al govern espanyol. "En el cas Anna Gabriel, el que fa enfadar més Madrid és que el que voldria evitat a tota costa està a punt de produir-se: el fet que el desafiament dels independentistes catalans deixi de ser una qüestió interna i esdevingui una qüestió internacional", apunta. I recorda que se suma al precedent del president en funcions, Carles Puigdemont, a Bèlgica.

Segons Libération, l'exili d'Anna Gabriel "representa un nou episodi que il·lustra les incertes implicacions judicials del desafiament independentista davant un poder central intransigent".

"Des de l'inici del procés que va néixer l'any 2012 per donar lloc al naixement d'una República de Catalunya, l'única resposta del govern de Mariano Rajoy han estat els tribunals i els magistrats. Des de finals del 2017, una desena de líders independentistes, polítics o d'associacions (entre ells Anna Gabriel) han estat acusats d'haver violat la Constitució perquè van organitzar el referèndum prohibit de l'1 d'Octubre, que va ser finalment reprimit per la policia", apunta.