El diari francès Libèration, dedica una pàgina del seu suplement infantil a explicar l'independentisme català als nens. La protagonista de la informació és Uma, una noia de nou anys que viu a Sabadell, de pares que "s'estimen més que la seva regió no sigui més Espanya". En cap moment el diari fa servir la paraula "independència" o "secessió".

"A Catalunya", afegeix "alguns habitants volen tenir el seu propi país, separat d'Espanya. L'1 d'octubre, els líders polítics de Catalunya van organitzar una votació. 'La gent havia de dir si volien que Catalunya deixés Espanya', diu Uma. Es va instal·lar un punt de vot a la seva escola. Però com que la votació va ser prohibida pels tribunals espanyols, la policia va evitar que les persones votessin. Van trencar les portes per entrar a l'edifici. 'Estic una mica trista, perquè no és divertit quan trenquen coses a la teva escola', diu Uma".

Libé, tradicional referent informatiu de l'esquerra, explica que l'Uma, "a la seva escola pública, parla gairebé tot el temps en català, el llenguatge de la seva regió. El dilluns a la tarda, té classes d'espanyol, la llengua del seu país. (...) Encara que parla molt més en català, Uma és bilingüe, que significa que parla perfectament ambdues llengües", descriu el diari.

Libé se suma així a gairebé tots els informatius infantils europeus i del món, que han parlat del procés d’una manera similar, protagonitzats per nens, sense rebre les acusacions d'adoctrinament que ha patit l'InfoK, l'informatiu infantil de TV3, que no fa servir nens per aquest motiu.