L'Aliança dels Liberals i Demòcrates per a Europa (ALDE) -el partit europeu en què també s'integra Ciutadans (Cs)- ha expulsat aquest dissabte el PDeCAT de la formació. En un consell extraordinari a l'hotel Thon EU de Brussel·les, el consell d'ALDE han decidit a porta tancada expulsar el PDeCAT després que l'executiva del partit europeu ho demanés a finals de setembre pel cas del 3%

Segons el comunicat d’ALDE, més d’un terç dels delegats assistents hi han votat a favor. En el text, també es remarca que la decisió "no implica cap posició" del partit sobre els "afers polítics interns espanyols", però urgeix "tots els actors polítics" a dialogar per "permetre una solució sostenible", sense mencionar explícitament el procés català.

"El partit ALDE manté la porta oberta a nous moviments polítics liberals i democràtics de Catalunya que vulguin unir-se a nosaltres en el futur", diu el comunicat.

La junta d'ALDE -l'executiva- va decidir el 26 de setembre passat proposar l'expulsió del PDeCAT després d'investigar "la condemna per corrupció" contra Convergència, que considera "predecessor polític del PDeCAT". La junta de la formació europea va argumentar que el partit català "està implicat" en casos de corrupció que són contraris als seus "valors". "La seva afiliació política ja no és compatible amb els principis del partit", afirmava el comunicat. En tot cas, insisteixen que el motiu no és ideològic. "No interferim en afers nacionals", afirmen fonts del partit europeu.