Els nous jutges han de defensar el "caràcter irrenunciable de l'imperi judicial". Aquest ha estat el reclam que ha fet el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, durant l'entrega dels despatxos a la 68a promoció aquest dimarts a Madrid. Als nous magistrats els ha recordat que el poder judicial "constitueix avui un pilar fonamental dins l'entramat institucional del nostre Estat".

Durant el seu discurs, el president en funcions del CGPJ i del Tribunal Suprem ha fet pinya amb Felip VI, que presidia l’acte. En diverses ocasions li ha agraït la seva presència, però també el seu suport al poder judicial. Davant d’això, ha respost mostrant el seu "compromís més ferm” amb el cap de l’Estat.

De la mateixa manera que el Rei, Lesmes també ha fet una defensa aferrissada de la Constitució espanyola, a la qual ha instat a seguir. Segons ha dit, la Carta Magna “ha proporcionat als espanyols al llarg d’aquestes quatre dècades llibertat, democràcia, pau, estabilitat, convivència i progrés”.

“El poder judicial constitueix avui un pilar fonamental dins de l'entramat institucional de l'Estat”, els ha recordat el president del CGPJ. Malgrat que els ha avisat que “els jutges no sempre desenvolupem la nostra tasca en condicions òptimes”, els ha demanat que no s’inspirin en “la supèrbia del poderós”, sinó en la “humilitat del servidor públic”.

L’acte d’entrega dels despatxos als nous jutges ha estat marcat per un fet: després de més de vint anys fent-se a Barcelona, on hi ha la seu de l’Escola Judicial, enguany ha tingut lloc a Madrid. El motiu, segons fonts del CGPJ, és la commemoració del 40 aniversari de la Constitució i del 25 aniversari d'aprovació de la llei que va atribuir al CGPJ la formació dels jutges. La cerimònia ha tingut lloc a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE).

Dels 63 nous jutges de la 68a promoció, Catalunya i Andalusia són les comunitats que en rebran més: 16 cadascuna. En el cas dels destins catalans, aniran als jutjats de Vic (tres jutges), Sant Feliu de Guíxols (dos jutges), Cervera, Cornellà de Llobregat, Figueres, la Bisbal d’Empordà, Reus, Tortosa i Vilafranca del Penedès.