L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) ha publicat aquest dissabte una nota signada pels rectors de les diferents universitats en la que expressen el seu "profund malestar pels empresonaments de diversos dirigents i càrrecs polítics", afegint que valoren "altres vies per a afrontar la situació política que viu Catalunya". A més a més, en l'escrit s'apel·la al "diàleg i la negociació" per resoldre els problemes polítics que afecten al país.

El comunicat ha estat signada per totes universitats públiques catalanes, amb el suport dels rectors i la rectora de les universitats de Barcelona (UB), Autònoma de Barcelona (UAB), Politècnica de Catalunya (UPC), Pompeu Fabra (UPF), Girona (UdG), Lleida (UdL), Rovira i Virgili (URV) i Oberta de Catalunya (UOC).

Així doncs, els rectors de l'ACUP han insistit en practicar la via del diàleg "com a única manera d’abordar aquests problemes i restablir el funcionament ordinari de les institucions d’autogovern de Catalunya", cinc mesos després de l'aplicació de l'article 155. Per últim, han destacat que cal actuar amb la màxima responsabilitat perquè el conflicte tingui un desenllaç democràtic tenint en compte la "situació extraordinària que viu el nostre país".

El passat divendres el jutge Llarena va dictaminar presó sense fiança als diputats del Parlament Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull i a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Per altra banda, Marta Rovira va exiliar-se a Suïssa, on també s'hi troba Anna Gabriel.