Les primàries territorials que el Partit Demòcrata Català està celebrant entre avui i demà serviran de test per comprovar la mobilització amb què compta aquesta formació, sorgida el passat mes de juny de l'antiga Convergència. Tot apunta que les votacions avalaran les candidatures més properes a l'actual direcció que encapçala Marta Pascal i David Bonvehí. Les votacions serviran per escollir els comitès de direcció de 3 de les 8 regions/vegueries on s'han presentat més d'una candidatura i de 8 de les 55 comarca/districte.

La pugna que provoca major expectació és la de Barcelona ciutat on es presenten tres candidatures. L’encapçalada per Mercè Homs i Genís Boadella, és la que parteix amb més possibilitats i la considerada més propera a l’actual direcció. De fet, avui ha rebut el suport de l’exalcalde Xavier Trias, la qual cosa ha provocat malestar a la resta de candidatures, mentre que Neus Munté, que comparteix la presidència del partit amb Artur Mas, va participar ahir en un acte del darrer dia de campanya d'aquesta llista.

Enfront d'aquesta candidatura, hi ha la que encapçala la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa Pitarch, propera al sector que encapçala Germà Gordó. De fet, aquestes primàries serviran per mesurar el suport amb què l'exconseller compta a Barcelona.

La tercera llista que opta a la direcció barcelonina és la de Glòria Freixa, sorgida a partir del corrent Generació Llibertat. Tot i ser conscients que parteixen en inferioritat de condicions enfront a les altres dues, Freixa ha volgut agafar en la seva campanya la bandera de la renovació i les cares noves.

Lleida

A Lleida és on hi haurà el segon torcebraç destacat. El president de la Diputació, Joan Reñé, que se situa com un nom equidistant entre les famílies internes del partit i compta amb una forta presència al territori, ha presentat una candidatura amb algunes de les cares que compten amb més projecció dins del PDC, com l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona. Tot plegat, el fa aparèixer com a clar favorit enfront la candidatura que encapçala la diputada al Parlament Violant Cervera amb l'alcalde d'Albesa, Antoni Balasch.

A Girona hi ha també dues candidatures, tot i que és la de Pere Vila, president de la Diputació, que es presenta amb una llista molt transversal la que apareix com a favorita en la cursa on s'haurà de veure les cares amb la que encapçala Marc Gafarot.

Pel que fa els comitès de direcció de les comarques i districtes, s'hauran d'escollir 8 dels 55 on s'han presentat més d'una llista: Baix Llobregat, Maresme, Osona, La Noguera, La Segarra, Ribera d'Ebre, així com els districtes de Gràcia i Sarrià.