Els punts clau de les estimacions de vot sobre les eleccions generals del 20D publicades aquests últims tres dies són:

1. El bipartidisme s'acaba

PP i PSOE plegats sumaran al voltant del 50% dels vots (el 60% dels escons), que és amb diferència el nivell més baix des de les eleccions de 1977 (63,76%, el valor més petit de totes les eleccions generals) i molt lluny del valor màxim assolit a les eleccions del 2008 (83,81%).

2. El PP serà el més votat

Això el fa gairebé necessari per fer govern a Espanya en qualsevol coalició –i no totes són possibles. Entre les aliances factibles, la que té més probabilitats de produir-se és PP-C's, que en qualsevol enquesta superen els 176 escons de la majoria absoluta al Congrés.

3. PSOE: el seu pitjor resultat

Caurà dels actuals 110 diputats a 90-95. Será molt complicat que pugui entrar en un govern. La seva coalició més natural seria amb Podemos, però fins ara les estimacions d'escons no donen majoria a aquesta aliança en cap cas. L'aliança amb C's, que és la favorita de l'electorat espanyol, segons les enquestes de Metroscopia, tampoc suma. De moment.

4. Els emergents pugen

Ciudadanos i Podemos, els dos partits nous, sumaran al voltant del 35% dels vots. Les enquestes els posen en creixement des de fa gairebé dos mesos. Podemos es recupera d'una caiguda pronunciada des de les enquestes de la passada primavera i de la manca de tracció del PSOE. C's està recollint el fruit de la seva sobreexposició mediàtica i el cansament de la ciutadania respecte als partits tradicionals, sobretot del PP, a qui li pica més vot. Els anteriors emergents, Unión Progreso y Democracia, desapareixen.

5. Els nacionalistes aguanten

Cap enquesta registra variacions molt grans en la representació nacionalista catalana o basca, fora d'una certa tendència a la baixa en el cas català. No es registra, però el mateix repartiment. ERC passaria de 3 a 8 diputats. CDC, sense Unió, cauria de 16 a 8-9. Unió desapareix (ara té seis diputats de l'època CiU).

6. El vaivé de l'esquerra

Izquierda Unida i els seus veïns, reencarnats primer en Ahora En Común i ara com a Unidad Popular, es mantenen al voltant del 4% de l'estimació de vot i tenen tendència a pujar. Les enquestes diuen poca cosa sobre què pot significar això perquè la mostra, en aquest nivell, és poc significativa per distribuir escons. A Catalunya, on es presenta amb Podemos en la coalició En Comú Podem, les perspectives són millors. Pregunta: a quin grup parlamentari aniran a parar aquests diputats catalans, a Podemos o a IU?

7. Un parlament penjat

Els britànics anomenen hung parliament a una Cambra dels Comuns on cap partit o aliança de partits té majoria absoluta. No serà exactament el cas del Congrés dels Diputats el 21D, però no hi mancarà gaire.