“Necessitem que JxSí, i més concretament, que CDC, faci un gest ferm i contundent perquè, amb l’ajuda d’ERC, MES i els independents, la CUP pugui aprovar una investidura d’Artur Mas, un acord històric d'aliança estratègica per arribar a fer la República”. Amb aquesta claredat s’expressaven prohoms cupaires a El Nacional després de la reunió amb els junters celebrada ahir.

6 i 4 o 2 i 8

“L’acord és possible”, insisteixen des de la CUP, que a poc a poc aclareix el camí del pacte als convergents de JxSí, escatint les prioritats que podrien empènyer el “sí a Artur Mas” en l’assemblea del 27D. Un “sí” que “si els convergents paren l’orella” podria ser en la primera volta amb 4 "no" i 6 "sí", com dos "sí" i "vuit abstencions", en segona volta.

La primera opció és l'opció "Benet Salellas". Pel diputat gironí aquesta votació estalviaria temps i un doble debat, però sobretot, deixaria clares les dues ànimes de la CUP i la divisió que suposaria la decisió. "També és un avís previ, perquè només amb dos vots girem les tornes", insisteixen des de la CUP.

La segona opció, més pròxima al que defensava David Fernàndez, passaria per dos vots i vuit abstencions amb la pinça al nas i amb ganes de gresca durant la legislatura. Això és que el Govern estaria des del minut zero absolutament a precari i a redós d'un "pressing JxSí" sense treva ni quarter.

Les condicions

A mesura que les negociacions amb el nou format van detallant conceptes –sobretot en el pla de xoc– la CUP demana posar "fil a l'agulla" i complir amb tres garanties: "calendari, dotació pressupostària per a cada partida i fiscalització, control i seguiment dels pactes concrets".

A més, la CUP insisteix en un cop de geni de CDC, en la figura d'Artur Mas, que simbolitzi el "canvi de paradigma del Govern cap a la República". "El nou Govern s'ha de comprometre amb tota serietat, fermesa i institucionalment que a Catalunya no hi hagi un nou desnonament més i ningú passi fred ni gana des del minut zero de la seva investidura", insisteixen des de la CUP. "Tenim models en les nostres alcaldies que s'hi van comprometre i ho han complert", emfatitzen els cupaires.

Que s'afanyin a CDC

Els cupaires demanen no encantar-se amb aquesta declaració. Ja que no veuen possible que l'acord sigui abans de les eleccions espanyoles per desig de JxSí, creuen que hauria de ser abans que 1.700 dels seus membres es tanquin a Esparreguera per decidir si el procés requereix unes noves eleccions el mes de març o s'intenta continuar amb les majories assolides el 27S.

Així mateix, recorden una de les seves divises de campanya que consistia a definir la formació com el "tensor del procés". "Si hi ha un acord en aquests termes serem la vàlvula de seguretat i el vigilant que es compleixi", asseguren membres del politburó cupaire.

La moció de confiança

La idea d'investir Mas amb un acord marc del què, com, quan i quant implicaria el que El Nacional avançava aquest diumenge: la presidència transitòria i provisional. Segons aquesta proposta, Mas seria investit però hauria de passar per una moció de confiança entre 6 i 10 mesos després de la investidura. "Tindríem el botó nuclear per, en cas que no compleixi, fer-lo fora de la presidència abans d'hora i tot", detallen des de la CUP.

En tot cas, i de manera rotativa, Mas hauria de deixar la presidència i lliurar-la a Raül Romeva. De fet, els que creuen que Mas serà inhabilitat pel 9N veuen aquesta possibilitat més coherent. "Per què hem de matar el nostre president, amb el desgast que això comporta, quan ja ho fa l'Estat?", es pregunten.

 Complicitat d'ERC, independents i MES

"Nosaltres només demanem que compleixin el seu programa, però això sí, amb garanties", apunten les mateixes fonts a El Nacional. La CUP vol que els socis de CDC, els diputats republicans, els independents o els de MES exigeixin als convergents aquests gestos que, amb el pla de xoc a la mà, ja es podrien haver produït. De fet, veus cupaires rondinen perquè creuen que ERC ha estat més preocupada de "divertir-se" amb el "pressing CUP" que no pas de tancar un acord en matèria social per avançar.

Del 13 al 27 de desembre

Des de la CUP es queixen i, en certa manera, culpen CDC, d'haver endarrerit un acord per manca d'habilitat política i per no entendre que la "CUP negocia per ampliar el procés, la seva base i per enfortir-lo i no per tenir càrrecs o quotes de poder".

"Si a Manresa JxSí hagués posat negre sobre blanc coses que ara estan acceptant, la jornada de debat hauria tingut un altre resultat més favorable a investir a Mas; de fet, teníem previst una assemblea el 13 de desembre per si la nostra gent s'hi ficava de cara a l'acord amb Mas de president", confessen fonts de la CUP.

(FOTO: Membres de la CUP defensen les mesures del pla de xoc en l'àmbit sanitari / EFE)