MAS3

Les cúpules de CDC i ERC es reuneixen aquest dilluns per analitzar la situació creada per la negativa de la CUP a investir Artur Mas. Dimarts es reunirà la direcció de Junts pel Sí, que integra aquestes dues formacions junt amb Demòcrates per Catalunya i MES, a banda dels independents. I, pel mig, hi ha prevista una conversa entre Artur Mas i Oriol Junqueras.

A partir d’aquí, s’hauran de plantejar els diferents escenaris. El primer, que pràcticament tothom dóna per descartat, és el canvi de candidat de JxSí a la presidència de la Generalitat. El gruix dels dirigents consultats per El Nacional coincideixen que una alternativa en aquest sentit només podria sortir del mateix Artur Mas.

De moment, però, la posició pública que ha fet saber Convergència és que no té cap intenció de replantejar-se el seu presidenciable.

Calendari electoral

“Si, un cop transcorreguts dos mesos des de la primera votació d’investidura, cap candidat o candidata no és elegit, el Parlament resta dissolt automàticament i el president o presidenta de la Generalitat en funcions convoca eleccions de manera immediata, que han de tenir lloc entre quaranta i seixanta dies després de la convocatòria”.

L’article 62.3 de l’Estatut ho deixa prou clar. La primera votació d’investidura es va substanciar el 10 de novembre. El termini acaba, doncs, el 10 de gener. I, si no hi ha cap novetat de darrera hora, la decisió de la CUP abocarà definitivament el Parlament a la seva autodissolució i a la convocatòria de noves eleccions, que s’haurien de celebrar el mes de març, possiblement el dia 6.

Darrer ple

Si JxSí manté la seva proposta de candidat, haurà de decidir si aposta o no per convocar un nou ple o deixa que s'extingeixi el termini sense cap nova votació. La darrera reunió de la direcció del grup parlamentari va debatre aquesta possibilitat.

Els diputats favorables a una darrera votació del ple consideren que aquesta seria la manera més gràfica de deixar en evidència la responsabilitat de cada grup en la convocatòria electoral. Els contraris, consideren que la figura del president ja ha patit prou desgast i no cal passar per un nou rebuig del ple.

Fins i tot, i atiats per una situació fins ara inèdita en l’escenari polític català, hi ha qui apunta una tercera opció que passaria per fer el ple i demanar votació secreta.

Aquest tercer escenari es veuria alimentat per la situació en què la CUP afronta el debat.

La CUP, tocada

L’absència de part del secretariat i del grup parlamentari en la roda de premsa posterior a la reunió d’aquest matí és una de les imatges més plàstiques del cost que per als cupaires ha comportat la decisió final sobre la investidura.

La votació ha evidenciat un trencament entre el territori cupaire i les organitzacions al voltant de la Crida Constituent i ha generat una esquerda profunda en la formació anticapitalista.

Al llarg de la tarda s’han anat succeint les declaracions de dirigents territorials crítics amb la decisió final, encapçalats, a més, pels rumors sobre la renúncia del cap de llista, Antonio Baños.

Amb les formacions independentistes seriosament tocades, l'ANC i la presidenta del Parlament disculpant-se per haver apostat per la CUP i abocats a un escenari desconegut a la Cambra catalana, en l'únic punt on sí hi ha absoluta coincidència és que tot just queden 24 hores per decidir una sortida, sigui en el sentit que sigui.

FOTOS: Artur Mas (imatge exterior), i el president de la Generalitat i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, al Parlament / EFE