Que el ple d'avui ha estat inèdit ja no és notícia en un Parlament que col·lecciona plens singulars. Aquests cop ho ha estat no només perquè els diputats han hagut d'emigrar de l'hemicicle a l'auditori per intentar esquivar el coronavirus, sinó per l'aparició de Meritxell Serret després de tres anys a l'exili; o per la irrupció Vox, que ha aterrat al parc de la Ciutadella de la mà del seu líder, Santiago Abascal, protegit rere una mascareta de camuflatge amb la bandera espanyola i protagonitzant un incident al carrer.

Abascal no s'ha acostat al Parlament ni tan sols ha entrat al parc, però ha volgut deixar clar que ja ha arribat a l'hemicicle per més que alguns dels grups intentin teixir al seu voltant un cordó sanitari

Meritxell Serret i Carme Forcadell - acn

Meritxell Serret i Carme Forcadell a les portes del Parlament / ACN

Encara no havia començat el ple i ja quedava clar que tampoc aquesta legislatura no serà fàcil. Per si algú tenia algun dubte, s'ha confirmat quan amb prou feines feia deu minuts que el ple s'havia posat en marxa. Acabava de començar la intervenció Ernest Maragall, com a president de la Mesa d'edat, quan el responsable del grup de Cs, Carlos Carrizosa, l'han interromput amb una innovadora qüestió d'ordre de caràcter preventiu

Qüestió d'ordre de Cs

Carrizosa ha reclamat a Maragall que se cenyís a la seva "funció protocol·lària" com a president de la Mesa d'edat. "Que els catalans no se sentin exclosos amb un discurs com el que vostè farà", ha reclamat després que Maragall tot just havia dedicat les primeres paraules de la seva intervenció a donar la benvinguda a Serret.

Maragall ha admès que comprenia la seva prevenció, però l'ha advertit que després d'escoltar-lo hauria de rectificar el que acabava de dir. Res més lluny de la realitat. La referència de Maragall a la situació "d'anomalia democràtica" provocada per l'existència de presos polítics i exiliats, ha tornat a fer saltar el diputat de Ciutadans amb una nova qüestió d'ordre. "No existeixen presos polítics ni exiliats, sinó jutjats i fugats", l'ha corregit. En aquest punt, però, Maragall ja havia acabat la paciència, i s'ha limitat a espolsar-se Carrizosa advertint-lo que aquella no era una sessió de debat obert entre els grups.

Vox i PSC a la Mesa

Acompanyaven Maragall, com a diputat de més edat, els dos diputats més joves. Alberto Tarradas de Vox, que amb 25 anyets ja ha estat cap de llista de la formació d'Abascal per Girona a les eleccions generals i a les catalanes i, que com els seus companys de grup, exhibia una mascareta blanca amb la bandera espanyola, i el socialista David González, de 27 anys.

Mesa edat parlament Ernest Maragall david gonzalez alberto tarradas - acn

Ernest Maragall presidia la Mesa d'edat amb un diputat de Vox i un del PSC / Sergi Alcàzar

Tampoc la seva ha estat una intervenció protocol·lària ja que amb el seu vot han vetat la possibilitat que el diputat Lluís Puig, exiliat a Bèlgica, pogués delegar el vot per a l'elecció de la nova Mesa. La CUP ha fet saber que sortiria a compensar la decisió cedint un dels seus diputats, que tenien previst abstenir-se, per a la votació de Laura Borràs com a presidenta. Així ha estat, si més no, en la primera votació.

Falta l'urna!

Acte seguit han començat les votacions per a l'elecció de la presidenta de la Cambra. Hi ha hagut uns primers moments d'incertesa perquè els membres de la Mesa no trobaven l'urna, instal·lada davant de l'entarimat que els mantenia més alts que la resta del ple, però fora del seu camp de visió. "Falta l'urna", ha advertit de sobte un preocupat Maragall.

laura borras ernest maragall votacio constitucio parlament acn

Laura Borràs en el moment de votar a l'urna de metacrilat / Sergi Alcàzar

El Parlament, a més, ha aparcat la seva històrica urna de fusta i vidre amb què es fan les votacions amb papereta per una urna de metacrilat, més a to amb l'asèptica estètica de l'auditori. L'urna de fusta es reserva per a l'hemicicle.

Borràs, presidenta

A dos quarts de 12, Borràs ha estat proclamada presidenta del Parlament en segona votació. Ha obtingut 64 vots a favor, els d'ERC i Junts, i sense la papereta promesa per la CUP. La socialista Eva Granados ha obtingut 50 vots. Hi ha hagut 18 abstencions, presumiblement de CUP i Vox, i dos vots nuls.

Tot seguit, Anna Caula ha estat escollida vicepresidenta primera amb 71 vots -diputats d'ERC, Junts i CUP- i Eva Granados 50, com a vicepresidenta segona. Ferran Pedret, Jaume Alonso Cuevillas, Pau Juvillà i Ruben Wagensberg, han estat designats com a secretaris.

Constitución Parlament 2021 Laura Borràs i Elsa Artadi ACN

Laura Borràs conversa amb Elsa Artadi durant la celebracio del ple / Sergi Alcàzar

Defensa el Parlament i oblida Torrent

Borràs ha començat la intervenció demanant un minut de silenci per les víctimes de la pandèmia; ha denunciat "l'anormalitat democràtica" en què s'han produït les eleccions del 14 de febrer amb el president inhabilitat; i ha recordat un a un tots els membres del Govern a l'exili i els presos polítics, a més d'expressar el seu compromís de preservar "els drets de tots els diputats" i oposar-se "a la retallada de llibertats dels seus membres". "Faré que aquesta sobirania sigui defensada i respectada davant de qualsevol ingerència exterior", ha advertit.

Borràs, que no ha dedicat ni una paraula al seu predecessor, Roger Torrent, cosa que aquest no li ha passat per alt, ha subratllat que la legislatura ha de marcar un punt d'inflexió en l'avenç de la independència, i que "mentre sigui presidenta d'aquesta Cambra, els diputats del Parlament no tindran altra limitació que aquelles que comporten els principis democràtics".

"No posar límits a la democràcia"

La ja presidenta no ha evitat la presència de Vox a l'hemicicle i ha garantit que serà implacable contra el masclisme i la xenofòbia; ha advertit que "el feixisme és incompatible amb la democràcia" i ha reclamat no ignorar les causes del seu creixement.

Després de citar Simon de Beauvoir -"Que res no ens limiti, que res no ens defineixi, que res no ens subjecti, que la llibertat sigui la nostra pròpia substància"-, Borràs ha convidat els diputats a "no posar límits a la democràcia" i no decebre l'esperança dipositada pels electors.

Ha estat el final d'un ple sense públic, gairebé sense convidats, tret dels expresidents de la Cambra i del Govern, i sense l'habitual efervescència als passadissos de les grans cites parlamentàries, que s'ha vist esbravada com a conseqüència del coronavirus.

 

A la imatge principal, el ple del Parlament reunit a l'Auditori de la Cambra / Sergi Alcàzar