Vox ja ha provocat la primera tensió de la legislatura abans fins i tot que aquesta comenci. El seu president a nivell espanyol, Santiago Abascal, ha volgut fer acte de presència el dia que es constitueix el Parlament per acompanyar els onze diputats de la seva formació que han aconseguit un escó a la cambra catalana.

La presència del líder de Vox ha requerit d'un fort dispositiu de seguretat, ja que diversos CDR i altres organitzacions antifeixistes havien alertat a través de les xarxes socials que hi seria. Tanmateix, el fort dispositiu no ha impedit que Abascal s'hagi vist sorprès a l'entrada del Parc de la Ciutadella per un individu que li ha retret el racisme i la xenofòbia que promou el seu partit.

 

Ràpidament, diversos escortes i algun fan del líder ultradretà l'han reduït per impedir que pogués acostar-s'hi. "Mateu-me, va mateu-me!", ha exclamat l'home. "És un racista i ja està!", ha afegit. Un seguidor hispà de Vox ha intentat parlar amb ell però aquest ha respost contundentment: "No vull parlar amb tu! Defenses el racisme!".

santiago abascal ignacio garriga parlament - efe

Foto: Efe

Poc després, i sense Abascal, els onze diputats del partit ultraespanyolista han arribat a l'edifici, sols i rodejats de periodistes que han immortalitzat la irrupció de l'extrema dreta espanyola a la Cambra catalana. Abascal no podrà seguir finalment la sessió des del Parlament ja que no s'ha acreditat.

 

Vox, aïllat

Precisament ahir, els partits independentistes, els comuns i el PSC es van posar d'acord per arraconar Vox al Parlament. Ho van fer a través d'un decàleg amb la intenció d'aïllar els 11 diputats d'extrema dreta en la pròxima legislatura.

Sota el títol "Per un Parlament compromès amb la democràcia, els drets i la diversitat", s'emmarquen els acords que hauran de complir els 115 diputats que sumen les cinc formacions signants. Fa una setmana, aquests partits van començar a treballar per impedir conjuntament la presència de l'extrema dreta a la Mesa del Parlament, evitar que prosperin les seves iniciatives i combatre activament els discursos d'odi de Vox, entre altres accions. Els acords no han comptat, però, amb el suport de Ciutadans ni del PP.

El desembre del 2019, quan va constituir-se el Congrés dels Diputats després de les eleccions generals, el cordó sanitari a Vox va acabar fracassant. El PSOE, que havia estat en converses amb Podemos i els independentistes per aïllar els 52 diputats d'extrema dreta tal com s'ha fet a Catalunya, va acabar preferint assegurar-se una vicepresidència a la Mesa, encara que això suposés deixar una via oberta perquè hi entrés Vox.