Un jutge ha absolt les regidores de la CUP de Barcelona Maria José Lecha i Maria Rovira, que havien estat denunciades per un agent de la Guàrdia Urbana i representant sindical per una suposada agressió en una concentració davant la Ciutat de la Justícia al desembre del 2016.

En un acte al Jutjat d'Instrucció núm. 16 de Barcelona, han resultat absoltes del suposat delicte lleu de lesions pel qual es van asseure a la banqueta i pel qual la Fiscalia reclamava que paguessin una multa de 180 euros cadascuna, a més d'indemnitzar l'agent amb 245 euros.

El jutge conclou que no es pot provar que existissin aquestes agressions, ja que a les gravacions "només es pot apreciar un tumult" en el qual, en algun moment, es veu el denunciant i les denunciades, i també perquè les versions que van oferir les parts al judici van ser contràries i no va declarar cap testimoni que pogués donar una visió imparcial del que es va esdevenir.

L'incident va tenir lloc el matí de l'1 de desembre a les portes de l'edifici, on s'havia de celebrar un judici al llavors regidor de la CUP Josep Garganté per unes suposades coaccions a un metge perquè canviés l'informe sobre les lesions d'un manter (l'edil va ser finalment absolt en retirar-se la denúncia).

La celebració d'aquest judici a Garganté va propiciar que se citessin davant la Ciutat de la Justícia dues concentracions de signe contrari: la de suport a l'edil de la CUP —en què hi havia Lecha i Rovira— i una altra del sindicat Csif, de la qual era i és secretari d'organització el guàrdia urbà que va presentar la denúncia, Eugenio Zambrano.

rovira lecha judici   europa press

El 31 d'octubre d'aquest any, en el judici contra les dues regidores, el policia va assegurar que els concentrats en suport a Garganté es van dirigir contra ell de forma agressiva i va ser en aquest moment quan Lecha i Rovira li van donar "puntades i cops baixos"; poc després, Rovira va tornar a copejar-lo a les cames, sempre segons la seva versió.

El relat que van oferir les dues regidores va ser totalment contrari: van negar haver copejat el denunciant i van explicar que els manifestants convocats pel Csif els van impedir de forma agressiva que poguessin atendre els mitjans de comunicació sobre la causa contra Garganté.

Presumpció d'innocència

Les versions dels testimonis del denunciant i de les denunciades també van ser oposats: tres sindicalistes van dir que havien vist els cops, mentre que David Fernández, Mireia Vehí (CUP) i l'advocat Eduardo Cáliz van mantenir que elles en cap moment van agredir l'urbà.

El jutge, tenint en compte que en el judici no va declarar "cap testimoni imparcial i aliè als intervinents", i al fet que en els vídeos no s'aprecia cap tipus d'agressió, ha decidit absoldre les regidores emparant-se en la seva presumpció d'innocència.