El prestigiós diari francès Le Monde ja dona per feta la col·lisió entre Barcelona i Madrid. A poc més d'un mes per a l'1 d'octubre, i un cop passat el dol dels atemptats que van colpejar Barcelona i Cambrils, el rotatiu assegura que els dos governs es mouen "lentament" però amb "seguretat" cap a una col·lisió.

"Lluny de fomentar el diàleg, els atacs semblen haver deteriorat encara més les relacions entre els dos executius". Així de contundent descriu el moment que viu Catalunya aquest diari, que també es refereix a la manifestació que va tenir lloc aquest dissabte a Barcelona contra el terrorisme i en suport a les 16 víctimes. "Els manifestants estaven lluny d'estar units", assegura el diari, que recull les pancartes contra la monarquia que es van poder veure durant la marxa així com les estelades que duien alguns dels manifestants.

En aquest mateix article publicat aquest dilluns, el diari francès també es fa ressò de l'entrevista publicada per El Nacional on el president Carles Puigdemont assegura que el referèndum de l'1-O se celebrarà i que proposarà a Rajoy "una transició curta a la independència si guanya el sí". Davant d'aquestes paraules, i de la negativa de Rajoy a permetre la votació, el diari veu més que possible la col·lisió entre els dos governs.

Le Monde no és, però, l'únic mitjà que veu cada cop més a prop el xoc entre el govern espanyol i el català. De fet, també així s'ha expressat el belga L'Echo, que assegura que la crisi catalana s'agreuja, o el portal Swissinfo o el The Washintong Post. Aquests dos últims ho fan referint-se a la llei de la transitorietat jurídica presentada aquest dilluns.

La llei de la transitorietat jurídica, al món

El nord-americà The Washington Post se serveix d'un text de l'agència Associated Press per explicar la presentació de la llei que ha de servir per blindar el seu resultat del referèndum de l'1-O, i garantir el procés que haurà de portar a la convocatòria d'eleccions constituents i l'aprovació de la Constitució de la República catalana si guanya el 'sí' al referèndum.

El rotatiu, però, ja deixa clar que encara que la llei s'aprovi al Parlament, el Tribunal Constitucional, a instàncies del govern espanyol, actuarà per tombar-la. També recorda que Madrid veu el referèndum anunciat per Puigdemont com a "inconstitucional" i assegura que s'ha "compromès" a actuar contra els funcionaris que el facin possible. 

Swissinfo, en canvi, fa un repàs dels principals punts de la llei, com la possibilitat de mantenir la nacionalitat espanyola o l'amnistia als encausats pel procés.