El diari Le Monde ha desmuntat avui en un reportatge la teoria de la malversació de fons en el referèndum de l'1 d'octubre, i ha explicat la participació de França en l'abastiment de les urnes i les paperetes. Mentre la Policia espanyola i la Guàrdia Civil les buscaven en localitats catalanes, les urnes venien de Marsella i les paperetes s'editaven a la Catalunya Nord.

Segons Le Monde, que ha titulat el reportatge A Catalunya, les urnes venien del Nord, el referèndum "deu molt -directament i indirectament- als francesos". "França va servir de base en la rereguarda dels independentistes catalans els mesos d'agost i setembre del 2017", indica. El diari ha parlat amb Laia Vicens, autora del llibre Operació Urnes juntament amb Xavi Tedó, i recull la seva versió.

El rotatiu apunta que a la Catalunya Nord no volen parlar dels preparatius del referèndum, ni de "l'operació clandestina" que va permetre transportar 10.000 urnes xineses de plàstic amb el logo de la Generalitat a 2.243 punts de votació. El CNI espanyol no va aconseguir captar cap moviment.  

Le Monde apunta que un empresari català, que es fa dir Lluís, ha assegurat als autors del llibre que "va pagar de la seva butxaca les 10.000 urnes de plàstic per 100.000 euros, a finals de juny". Veïns de Perpinyà van facilitar el trasllat des de la Xina fins al port de Marsella, al cap de 25 dies. Els intermediaris de Perpinyà van donar als gendarmes de la frontera una explicació: "Les urnes havien de servir per fer la piràmide més gran del món de capses de plàstic".

Amb tres camions, les urnes es van traslladar a Elna (Rosselló), des d'on es van anar repartint per Catalunya. Le Monde precisa que les paperetes es van imprimir a la Catalunya Nord. "Una estructura piramidal clandestina va evitar que el secret s'esbombés", afegeix.

El diari finalitza indicant que el suport de la rereguarda francesa es podria repetir. Un activista català del Rosselló ha indicat la predisposició a seguir col·laborant "amb el Sud" quan calgui, "tenint en compte el programa del nou president" Quim Torra.