“Uns candidats entre reixes, uns altres exiliats a Bèlgica, una regió tutelada per Madrid des de fa un mes...”. Així és com defineix el diari francès Le Monde la campanya electoral que va arrencar aquest dilluns a la nit, de fet, escull una paraula per resumir-la: ‘surrealista’. El rotatiu afegeix que des de Madrid s’ha assegurat que els comicis del 21 de desembre han d’assegurar el retorn a la normalitat.

Le Monde assegura que la campanya ja ha tingut un “inici difícil”, es fa ressò que hores abans de començar, el Tribunal Suprem va decidir mantenir Oriol Junqueras, Joaquim Forn i els líders de les entitats sobiranistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la presó perquè el jutge va considerar que hi havia risc de reincidència.

A més a més, explica la situació del president de la Generalitat a Bèlgica, recordant que està pendent que el dia 14 de desembre la justícia belga prengui una decisió sobre l’ordre de detenció europea emesa contra ell i quatre consellers. Tot i això indica que els seus advocats “esgotaran tots els recursos per lluitar contra l’extradició”.

Finalment, Le Monde exposa que la decisió del Suprem d’empresonar part del Govern legítim  “ha facilitat enormement la feina dels independentistes que han lluitat sense parar per trobar el fil de la seva història mentre accepten la legitimitat d’un vot que es produeix en circumstàncies excepcionals”.