El diari francès Le Monde ha manifestat avui en un reportatge que a Catalunya la lluita no és només contra el coronavirus sinó també contra "l'Estat espanyol", amb una revifalla de l'aposta independentista.

"Enmig de la pandèmia del Covid19, que no perdona la seva comunitat, els independentistes catalans redoblen els atacs contra el govern espanyol amb seu a Madrid", assenyala el rotatiu francès. 

El diari recorda la polèmica que va tenir lloc amb l'enviament estatal de 1.714.000 màscares a Catalunya, amb les declaracions del conseller d'Interior, Miquel Buch, denunciant que amb "la història de Catalunya no s'hi juga" i criticant que es jugués amb la data del 1714. Recorda que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la dirigent de Cs, Lorena Roldán, i el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián van criticar el conseller, però que tot i així "el govern espanyol va haver de negar tot desig d'ofendre els nacionalistes catalans".

Le Monde

Le Monde, però, adverteix que la polèmica de les màscares i el 1714 no s'ha de menystenir, i ho afirma des d'una òptica unionista. "El que podria semblar una anècdota, no ho és. Des de l'inici de l'epidèmia del coronavirus a Espanya, els independentistes catalans no han perdut cap oportunitat per atacar "l'Estat espanyol", apunta.

"El dijous 16 d'abril, el president català, el radical independentista Quim Torra (JxCAT), va deixar clar que Catalunya hauria gestionat millor la crisi sanitària si fos independent, com han fet "els petits estats". El 14 d'abril, va ser el president d'ERC, Oriol Junqueras, qui des de la presó on compleixen condemna els dirigents independentistes condemnats per sedició, va defensar aquesta mateixa idea", indica.