La ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha dit aquest diumenge que vol deixar enrere "com més aviat millor" la crisi de les relacions amb el Marroc i ha advocat pel diàleg i la diplomàcia. Malgrat aquestes declaracions, Laya no ha abandonat el discurs alarmista que la resta de l'Executiu ha fet servir durant aquesta 'crisi migratòria.

A començaments d'aquesta setmana, unes 9.000 persones han arribat a Ceuta de manera irregular, que molts creuen que és una represàlia del Marroc contra el govern espanyol, ja que l'Estat va permetre a l'abril que el cap del Front Polisario Sahrauí, Brahim Ghali, fos atès en un hospital de Logronyo.

"Immigració desordenada"

En declaracions a RNE, la ministra ha dit que va sentir "molt dolor i preocupació" pel sofriment davant de l'arribada massiva de persones a Ceuta i que Espanya "no juga a les represàlies amb els països socis, amics i veïns." Tot i així, la ministra s'ha referit a la recent 'crisi migratòria' com una forma d'"immigració desordenada, irregular, que està en mans de les màfies".

La socialista ha anat més enllà utilitzant un llenguatge militarista, que molts han comentat demonitza a les persones migrades, i ha amenaçat de mantenir "la fermesa, quan cal tenir-la". A més, Laya ha utilitzat el terme "lluita comuna" per referir-se al pacte de migració que volen aconseguir a nivell europeu.

"Quan Ghali es recuperi, tornarà al seu país"

Preguntada per si l'ocorregut a Ceuta ha estat la resposta marroquina a la presència a Espanya de Ghali, Laya ha reconegut que és "una mesura unilateral a un gest humanitari a una persona que estava en estat crític".

Respecte a com es reconduiran les relaciona amb el Marroc, ha considerat que "cal mirar cap al futur i evitar que aquestes escenes es tornin a produïr", a més d'ajudar a retornar als que volen tornar a aquest país i en això estem amb les autoritats marroquines", perquè "reconduir la relació és clau per als dos països".

De fet, aquesta mateixa setmana les autoritats marroquines han rebut 30 milions d'euros de l'Estat espanyol a canvi de controlar els accessos.

Per a això, ha continuat, mantenen moltes converses de manera discreta. Quant a Gahli, Laya ha assenyalat que "quan es recuperi tornarà al seu país".

El Marroc desmenteix tenir "contacte" amb Espanya

Per part seva, el ministre d'Exteriors del Marroc, Nasser Bourita, va assegurar ahir en una entrevista per a Europa 1 que "no hi ha cap contacte amb Espanya" .

 

Foto principal: la ministra González Laya / Efe