"Que no comptin amb Vox per repartir MENA per l'estat espanyol" o crits de "Viva España" al bell mig de Ceuta. Es tracta d'algunes de les frases que, durant les darreres hores, han pronunciat persones d'ultradreta, com el líder de Vox, Santiago Abascal, sobre la situació a Ceuta. 

El que està passant a Ceuta ha servit perquè l'extrema dreta augmenti el seu discurs d'odi i les seves fake news, i a més els ha portat a crear un discurs "contra la invasió". 

Segons explica el diari Público, la Fundació Rosa Luxemburg ha publicat un nou capítol de l'informe De los neocón a los neonazis. La derecha radical en el Estado español. Aquesta nova publicació, titulada Difusión y batalla cultural de la extrema derecha, tracta sobre els missatges i actes xenòfobs alimentats per Vox. Aquests missatges estan incrementant els darrers dies a causa de la crisi migratòria.

"La ultradreta està sabent aprofitar l'eco que creen les xarxes socials, fent servir tots els mitjans que tenen al seu abast per aconseguir posicionar el seu contingut. Això inclou fer servir notícies falses, bots, humor, viralització de contingut i totes les plataformes disponibles", explica l'estudi.

Webs de 'fake news'

En aquesta línia, l'informe cita una vintena de pàgines web que creen i difonen notícies falses (fake news). "En aquest grup s'hi enquadren aquells mitjans l'objectiu principal dels quals és generar opinió a partir de titulars o notícies amb dades i informació tergiversada, esbiaixada o, directament, errònia, contribuint així a la difusió de notícies falses", subratlla l'informe.

Una d'aquestes pàgines web és El Correo de España, "un diari digital de temàtica variada fundat el 2013 pel grup Sierra Norte Digital S.L., que és també una editorial (SND Editores) que destaca per publicar llibres sobre el fundador de Fuerza Nueva i líder d'ultradreta Blas Piñar, a més d'altres publicacions que enalteixen Francisco Franco o José Antonio Primo de Rivera.

Ara, amb el que està passant a Ceuta, aquest digital d'ultradreta ha publicat diversos articles parlant d'"invasió". El Correo de España ​és un diari que en moltes ocasions escriu articles en suport a Vox; molts escrits pel president de la Fundación Nacional Francisco Franco, Juan Chicarro Ortega.

A la llista elaborada per la Fundació Rosa Luxemburg hi apareixen altres publicacions com España es VozMediterráneo Digital o Caso Aislado, entre d'altres.

L'estudi adverteix sobre "una clara evolució en la propaganda de l'extrema dreta a internet que consisteix a reformular o desfer-se de la simbologia fàcilment identificable com a totalitària per apostar per un estil més ambigu". "La nova estratègia es basa en una lògica victimista que intenta situar la ideologia de l'odi cap a les minories en una posició de resistència o dissidència contrapoder, que fa servir eufemismes que posin al debat públic agendes reaccionàries", adverteix l'estudi.

 

Foto principal: El líder de Vox, Santiago Abascal, conversant amb militars destinats a Ceuta / Europa Press