La consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha assegurat aquest diumenge que "amb voluntat política" el Govern i el PSC podrien arribar ràpidament a un acord per aprovar els pressupostos de la Generalitat. "Amb voluntat política, en una hora segur que ens podríem posar d'acord", ha afirmat en declaracions als periodistes després de la inauguració del Centre recreatiu de Santa Maria d'Oló (Barcelona). Segons Vilagrà, des de l'executiu català es troben a l'espera de rebre "la resposta del PSC" en relació amb les propostes dels comptes plantejades per ERC. Així mateix, la consellera de Presidència ha subratllat que la negociació amb Junts també "continua oberta" i ha recordat que aquest dimarts es tornaran a reunir per abordar els pressupostos. "És evident que seria fallar la ciutadania que un grup polític per raons partidistes no donés suport a aquest projecte de pressupost", ha afegit en referència a la formació juntaire.

Laura Vilagrà ha remarcat que "en una negociació no pot ser tot o res, tothom ha de cedir" i, en aquest sentit, ha apuntat que des del govern d'Aragonès han cedit i avançat en les reunions. "El Govern ha avançat moltíssim, hem treballat moltíssim totes les propostes que eren pressupostàries i les que hem volgut situar per fora", ha reivindicat adreçant-se al PSC. 

Malestar al PSC

Vilagrà ha insistit aquest diumenge que l'acord amb el PSC pot arribar "en una hora" si hi ha voluntat política. Una idea que durant les darreres setmanes han defensat els republicans, reiterant que el pacte pels pressupostos era pràcticament imminent. Des del PSC, però, han sortit a rebatre aquestes valoracions positives del Govern i han assenyalat que encara hi ha punts de discrepància que compliquen l'aprovació d'uns comptes. De fet, els socialistes van assegurar que l'estratègia de l'executiu d'aparentar un acord imminent pretén traslladar-los pressió. 

El passat dimarts, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, explicava que l'únic que faltava negociar per arribar a l'acord definitiu era la prolongació de la B-40. De nou, la socialista Alícia Romero compareixia el mateix dia per negar-ho, assegurant que també existien diferències amb els macroprojectes del Hard Rock i l'ampliació de l'aeroport Prat. A més a més, Romero afegia a la llista de discrepàncies altres aspectes com el pla pilot de la renda bàsica universal i l'obertura de noves delegacions a l'exterior. 

Noves converses amb Junts

Davant la desavinença amb el PSC, el Govern està estudiant alternatives per aconseguir aprovar els comptes de 2023. Tot i que les converses estan més endarrerides, l'altra opció que tenen sobre la taula els republicans és pactar amb Junts. Dimarts passat totes dues formacions van fer la primera trobada pels pressupostos després de Nadal i s'han tornat a citar per continuar les converses aquest pròxim dimarts. El problema de les negociacions amb els de Laura Borràs i Jordi Turull és que comparteixen la demanda dels macroprojectes que també defensa el PSC.