La senadora d'ERC Laura Castel forma part de la delegació espanyola a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa i va haver de replicar ahir els arguments i les esmenes dels seus companys en contra del contundent informe del socialista letó Boriss Cilevics sobre els presos polítics catalans.

Assegura que estaven convençuts que l'informe aconseguiria ser aprovat tot i que la llibertat de vot a l'Assemblea i les pressions espanyoles provocaven dubtes. "Espanya ha fet moltíssimes pressions, ho sabem del cert i ens ha arribat per diverses fonts, i no sabíem fins on podien tombar esmenes o la resolució", explica la senadora.

 

Fora de la via principal

Castel considera que la resolució aprovada pel Consell d'Europa, on es reclama la posada en llibertat dels presos polítics i acabar amb la persecució dels exiliats, aplana el camí de la negociació i el diàleg i envia un missatge a la justícia espanyola: "Li està dient que està fora de la via principal".

A parer de la senadora catalana, el to i la contundència dels parlamentaris espanyols que van intervenir al debat ha servit perquè els seus col·legues d'altres països hagin vist "en primera persona què és Espanya, quins són els seus representants polítics i quina és la seva cultura política". "Ha posicionat els dos relats, que nosaltres parlem de democràcia, de referèndum, de votar i de negociació i ells de sentències punitives. Són dues cultures diferents", subratlla.

 

A la imatge principal, la senadora d'ERC Laura Castel / M.L.