La presidenta del Parlament suspesa divendres passat com a diputada, Laura Borràs, ha tornat aquest dilluns a la cambra catalana per signar les reconsideracions en relació al vot del diputat Lluís Puig. Es tracta de documentació corresponent al moment en què encara exercia com a presidenta i que, per tant, li correspon signar. Ho ha explicat a través del seu compte de Twitter on ha assegurat que signarà també l'acta del ple del 6 i 7 de juliol en què consta que es va comptabilitzar el vot del diputat Puig, exiliat a Bèlgica, tot i que el Tribunal Constitucional ha anul·lat el seu vot delegat. Borràs ha acusat al secretari quart de la mesa, el republicà Ruben Wagensberg, a qui correspon per torn signar prèviament l'acta de "bloquejar" aquest tràmit.

El dard de Borràs ha donat peu a una picabaralla entre els dos polítics a través de Twitter en què Wagensberg ha advertit que perquè el vot de Puig torni a comptabilitzar caldrà reformar el reglament del Parlament i Borràs ha replicat que, tal i com es van comprometre els partits independentistes, a l'acta que haurà de signar el secretari quart es compabilitzaran tots els vots, inclòs el de Puig.

Recompte

​L'acta d'aquell ple encara no s'ha signat, segons informava avui l'ACN. Després que el TC va anul·lar la delegació de vot a Puig, la mesa va comptabilitzar el vot verbalment en el ple del 6 i 7 de juliol, sense que sortís al panell de votació, per deixar al marge els funcionaris. Això, però, queda recollit a l'acta del ple, segons van acordar les formacions independentistes, que compten amb la majoria a la mesa.

La signatura de les actes es fa de manera rotatòria entre els secretaris de la mesa, que, segons el reglament, són els responsables del recompte final. Tot seguit, és la presidenta qui signa l'acta. Aquest cop, correspon al secretari quart, Ruben Wagensberg, signar l'acta, i la presidenta l'ha responsabilitzat a través de la piulada que ha publicat de bloquejar la signatura. "Quan el secretari que bloqueja aquestes actes les signi, jo també ho faré", ha assegurat.

 

Captura de Pantalla 2022 08 01 a les 16.40.03
Captura de la piulada de Laura Borràs

 

"Reforma el reglament perquè torni a comptar"

Tot seguit Wagensberg ha assegurat també amb una piulada que l'acta se signarà i ha explicat que el document "reflecteix el que passa al ple: els vots emesos electrònicament i una menció al que verbalment s'afegeix". Tot seguit, però, el secretari quart ha deixat clar que "perquè el vot torni a comptabilitzar i es pugui garantir els drets de diputat cal la reforma del reglament" i que això és el que proposa ERC.

Captura de Pantalla 2022 08 01 a les 16.42.19
Captura de la piulada del secretari quart, Ruben Wagesnberg

Davant el matís de Wagensberg, Borràs hi ha tornat. Ha advertit al secretari quart que l'acta reflectirà tots els vots dels diputats, Lluís Puig inclòs". "Saps perfectament que els treballadros van demanar no reflectir-lo al panell, però jo el compto verbalment i per escrit. I s'ha de signar", afegeix.

Captura de Pantalla 2022 08 01 a les 17.54.35
Captura de la piulada de Laura Borràs