La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ha decidit demanar la recusació del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, en el judici per fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), segons ha avançat La Vanguardia. Barrientos és també el ponent de la sentència. El president del TSJC ja va ser recusat en el judici a la Mesa del Parlament presidida per Roger Torrent, i fa pocs dies el Tribunal Suprem va ordenar repetir el de la Mesa del 2017 justament per falta d’imparcialitat de Barrientos i d’un altre magistrat. Aquest dilluns 14 de novembre es feia públic que Barrientos seria el ponent en el judici de la presidenta suspesa del Parlament, a qui també jutjaran els magistrats Fernando Lacaba i María Jesús Manzano. Les funcions de magistrat ponent són les d'estudiar el cas i plantejar un esborrany de la sentència als seus companys.

El cas de la Mesa del Parlament

El Suprem ha ordenat al TSJC repetir el judici contra la Mesa del Parlament del 2017 per falta d’imparcialitat de Barrientos i de Ramos, ponent de la sentència. L’alt tribunal català havia condemnat Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Guinó per desobediència per haver tramitat iniciatives parlamentàries relacionades amb el procés que va concloure amb el referèndum de l’1-O. El Suprem ha anul·lat la sentència perquè considera vulnerat el dret a un tribunal imparcial dels acusats, ja que dos dels magistrats havien exterioritzat prèviament en resolucions prèvies una presa de posició explícita sobre qüestions que van constituir objecte essencial del judici.

El cas Borràs

Borràs, que també és presidenta de Junts per Catalunya, està a l'espera de ser jutjada pels delictes de prevaricació i falsedat documental per fraccionar contractes de la Institució de les Lletres Catalans (ILC) que va dirigir fins a 2018 per adjudicar-los-en a un amic, un cas que li va costar la suspensió del seu càrrec com a presidenta del Parlament. La Fiscalia demana una condemna de 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació per a Borràs, que s'asseurà a la banqueta al costat dels altres dos investigats als quals va acusar la Fiscalia: el seu amic Isaías H., adjudicatari dels contractes per qui el ministeri públic demana la mateixa pena, i Andreu P., qui suposadament va elaborar factures que van permetre emmascarar les irregularitats i que afronta una condemna de tres anys de presó i deu d'inhabilitació.

En concret, el ministeri públic acusa Borràs de posar-se d'acord amb Isaías H. per fraccionar de forma "il·legal" la contractació de la ILC per adjudicar-li 18 contractes menors corresponents a treballs informàtics, per un valor total de 335.700 euros, mitjançant "pressuposats comparsa" elaborats "fal·laçment" per persones interposades.