Tribunal format. El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, presidirà i serà el ponent (és a dir, redactarà la sentència) del judici a la presidenta del Parlament en funcions, Laura Borràs en la causa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), segons ha informat aquests dilluns el gabinet de premsa del TSJC. El tribunal també el formaran els magistrats Fernando Lacaba i María Jesús Manzano.  La norma fixa que el president del TSJC sempre ha de presidir els judicis de l’alt tribunal català; però no ser-ne el ponent. L’excepció va ser amb el judici a la segona mesa del Parlament, en ser recusat per Josep Costa, i admès.

El tribunal haurà de valorar les proves sol·licitades, com ara una pericial vital per a Borràs, i fixar la data del judici. La defensa de Borràs, exercida per Gonzalo Boye, o les defenses dels altres dos acusats podrien demanar la recusació de Barrientos.

Els magistrats escollits

En una resolució, datada el 8 de novembre passat, el lletrat de l’Administració de Justícia informa que s’ha procedit a completar el tribunal per jutjar Borràs, amb una magistrada de la sala d’apel·lacions del TSJC, tal com es realitza habitualment, i en aquest cas és la magistrada Manzano. A més de Barrientos, el tercer magistrat és Fernando Lacaba, que va ser força anys president de l’Audiència de Girona, i va guanyar una plaça a la sala civil i penal del TSJC. La formació del tribunal s’ha comunicat a la Fiscalia Superior de Catalunya i a les tres defenses, ja que podrien presentar recurs contra els seus components.

Les penes sol·licitades

La Fiscalia va presentar l’escrit d’acusació del cas ILC el juliol passat, i sol·licita que Laura Borràs sigui condemnada a 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic pels delictes de falsedat documental i de prevaricació per la seva gestió com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre els anys 2013 al 2017. En concret, s’acusa Borràs d'haver adjudicat 18 contractes menors sense concurs, que sumen més de 309.000 euros, sobre la programació i manteniment del portal web de la Institució al seu amic Isaías Herrero, per qui la Fiscalia també demana la mateixa pena de presó. Al final, la Fiscalia no acusa Borràs de malversació de fons públics, malgrat que va ser processada per aquest delicte, ni tampoc per frau administratiu. Per contra, Boye demana l’absolució de Borràs, ja que sosté que no ha existit fraccionament de contractes, ni falsedats punibles, ni decisions arbitràries.

Una de les primeres accions del tribunal, si no és qüestionat, serà analitzar la documentació i les proves aportades, així com els testimonis sol·licitats pel judici. En el cas de Borràs, ha demanat que tres exconsellers de Cultura declarin com a testimonis.