Si el PSOE vol aspirar a repetir el govern de coalició necessita passar per Junts per Catalunya, una formació que des de la nit electoral insisteix que no regalaran el seu vot als socialistes. Laura Borràs, presidenta del partit independentista, ha estat entrevistada a Telecinco, on ha subratllat: "No investirem cap president de l'Estat espanyol que no abordi el conflicte de Catalunya i això passa per l'amnistia i l'autodeterminació". 

🔴 Resultats Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Possibles pactes: qui podrà governar?

Borràs ha assegurat que ho pot dir "més alt, però no més clar" i ha afegit: "No ens tremolarà el pols, com el 2019, on vaig votar dos cops que no a la investidura". Durant tota la campanya, els socialistes han presumit d'haver acabat amb el conflicte català, fet que Junts nega. "Veurem com Sánchez soluciona la situació a Catalunya", ha afirmat la presidenta de Junts. 

Amnistia i autodeterminació, les dues condicions clau de Junts per negociar amb els socialistes.  "Es parlava que el senyor (Carles) Puigdemont era una anècdota, veurem si fan de l'anècdota una categoria", ha exposat Borràs, qui ha afegit: "Veurem com (Pedro) Sánchez soluciona la situació a Catalunya". 

Lluny de la investidura

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha fet una crida als partits i entitats independentistes a aprofitar la "palanca d'oportunitat" dels resultats del 23-J per refer la unitat estratègica. "L'independentisme no pot desaprofitar una situació com aquesta", ha dit en una entrevista a RAC1. Segons Turull, més que mirar cap a Madrid, s'ha de mirar cap a Catalunya. I ho veu com una "oportunitat d'or" perquè Europa vegi que "l'independentisme té força". Turull no veu "ara mateix" una investidura de Pedro Sánchez "per enlloc" tenint en compte el que ha dit el líder del PSOE sobre l'independentista i descarta una abstenció de Junts. Així mateix, ha fixat dos temes fonamentals si el PSOE vol negociar: autodeterminació i amnistia.

El secretari general de Junts ha volgut traspassar la "pressió" a la teulada de Sánchez. "La pregunta és: vostè, Sánchez, què està disposat a fer perquè l'investeixin? Ja sap què vol l'independentisme. Ara tothom ens posarà la pressió a sobre de nosaltres, però la pressió ha d'anar cap allà. En tots aquests anys, l'estat espanyol no ha fet ni una sola proposta per a Catalunya", ha dit.

A més, en declaració a TV3, la cap de llista de Junts per Barcelona, Míriam Nogueras, ha afirmat que a la seva formació "no li tremolarà el pols en cap moment" per mantenir ferma la seva posició, encara que això impliqui una repetició electoral. En aquesta línia, ha subratllat que si finalment es repetissin els comicis seria responsabilitat de Sánchez i no de Junts.