A mitges. El jutge instructor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat que la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, tingui 10 dies més per elaborar el seu escrit de defensa en la causa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) si es confirma que certament li falta una part de la documentació, segons ha informat aquest dijous el gabinet de premsa del TSJC. Gonzalo Boye, advocat de Borràs, va demanar aquesta ampliació de temps, a més de presentar el seu escrit de defensa provisional, en el qual sol·licita la seva absolució. Per contra, la Fiscalia demana a Borràs 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic pels delictes de falsedat documental i de prevaricació per la seva gestió com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre els anys 2013 al 2017.

En la resolució, el magistrat Carlos Ramos afirma que “en el cas de ser certs” que no se li han donat trasllat a la defensa de Laura Borràs de totes les actuacions sumarials i “només en aquest cas” s’haurà de computar el termini per presentar l’escrit de defensa que recull la resolució d’obertura del judici del 26 de juliol passat, en què donava 10 dies hàbils per presentar els escrits de defensa als tres acusats, termini que s'ha de comptar des que se li hagi entregat tot el material. Gonzalo Boye denunciava que li faltava informes per finalitzar una prova pericial informàtica clau. També exposava que s'havia de resoldre la recusació del jutge Ramos, que va presentar.

La reclamació a Mossos

El magistrat Carlos Ramos, però, desestima que es requereixi a la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i falsificació de monedes dels Mossos d’Esquadra -que va iniciar la investigació de la Institució, que després la jutgessa va passar a la Guàrdia Civil- perquè aporti la documentació informàtica que sol·licita la defensa, que assegura que no està en el sumari, i a qui ha de sol·licitar-se és al tribunal competent per a l’enjudiciament dels fets, així com qualsevol documentació que tampoc estigui en el sumari, ja que precisa que ell, com a jutge instructor, ja no és competent per resoldre sobre la unió a la causa de nous documents, i a més, tot el que es demana és per practicar en el judici oral. 

Pel que fa a l'escrit de defensa presentat per Boye de forma cautelar, és a dir per si no se li acceptaven les proves demanades, el magistrat afirma que és el Lletrat de l’Administració de Justícia de la sala del TSJC qui ha de resoldre si el remet al tribunal jutjador i dona per conclòs el tràmit; o li dona un termini de 10 dies perquè faci les modificacions en el seu escrit de defensa cautelar, un cop se li hagi fet entrega de tota la documentació.

Tres consellers de Cultura pel judici

En el seu escrit de defensa, Laura Borràs, demana la declaració com a testimonis de fins a tres consellers de Cultura en el judici per demostrar la seva innocència, segons l’escrit de defensa presentat el 13 de setembre passat en el TSJC. En concret, els testimonis triats són l’actual diputat Ferran Mascarrell, conseller de Cultura del 2010 al 2016; Santi Vila, que el va succeir fins al juliol del 2017, i Lluís Puig, que va agafar el relleu de Vila fins a ser destituït pel 155 i actual diputat de Junts a l’exili. En l’escrit de defensa, de 8 planes, l’advocat de Borràs, Gonzalo Boye, afirma que estan “disconformes” amb l’acusació feta per la Fiscalia i assegura que “no ha existit ni fraccionament de contractes, ni falsedats punibles ni decisions arbitràries”, i, per tant, sol·licita l’absolució de la presidenta suspesa pel Parlament des del seu processament per aquest cas de suposada corrupció.