La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ha instat aquest divendres en una entrevista a 'El món a RAC1' a la Mesa del Parlament a restituir-la en les seves funcions al capdavant de la cambra, malgrat la sentència d'aquest dijous del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que la condemna a quatre anys i mig de presó —amb petició d'indult— i 13 d'inhabilitació especial pels delictes de prevaricació i falsedat documental. En al·lusió a les paraules del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que reclamava posar fi a la situació d'interinitat que viu l'hemicicle, Borràs s'ha defensat afirmant que la sentència "constata que no hi ha hagut cap problema de naturalesa econòmica" i, donat que sosté que l'article 25.4 del reglament del Parlament que es va aplicar per suspendre-la dels seus drets i deures com a diputada fa referència a la "corrupció lucrativa", considera que ha de recuperar les plenes funcions de la presidència de la segona institució del país.

"Són els membres de la Mesa els que van avalar aquesta interinitat per la qual ara s'exclamen, són ells els que la van provocar amb un article que jurídicament presenta molts problemes, que és inconstitucional i vulnera drets humans", ha criticat la també presidenta de Junts per Catalunya. Laura Borràs ha refermat que no dimitirà com a presidenta de la cambra catalana i que aquesta interinitat es pot "deixar de tenir" amb la seva restitució. "Si acceptés apartar-me davant aquells que em volen apartar, quina mena d'exemple estaria donant?", ha indicat. Borràs també ha disparat contra el Govern i Esquerra Republicana i s'ha mostrat "indignada amb tothom que utilitza aquests atacs de l'Estat, que són clars i meridianament transparents, per utilitzar-ho en benefici propi; indignada amb aquest independentisme que col·labora amb l'Estat del qual es vol independitzar i que vol atropellar drets que volen per a alguns, però que els va bé per apartar alguns rivals". Amb tot, creu que "no hauríem de ser enemics" i que tots haurien d'estar "treballant plegats per la independència".

Laura Borràs sosté que podia haver denunciat el Parlament, però que no ho ha fet per "sentit institucional"

Respecte a la seva suspensió com a presidenta del Parlament, Laura Borràs ha tornat a denunciar que el passat 28 de juliol es va cometre un "atropellament democràtic" i que, per aquest motiu, podia haver portat la cambra als tribunals per la "vulneració de drets". "No he volgut portar el Parlament als tribunals per sentit institucional, però no col·laboraré amb els que apliquen la repressió", ha subratllat. Segons ella, no estava "preparada perquè l'independentisme caigués en els paranys de l'Estat i ens féssim mal entre nosaltres, l'independentisme no es mereix aquest espectacle".

Davant la possibilitat que la Junta Electoral li retiri l'acta i expedeixi la credencial del següent diputat —que seria Toni Castellà, de Demòcrates—, Borràs ha reconegut que "sembla l'escenari de futur", però considera que el fet que aquest òrgan intervingui al Parlament "és una barbaritat". "Si passa, es produirà un nou capítol en aquest atropellament de drets", ha etzibat. Amb tot, la dirigent juntaire encara es mostra confiada en l'absolució: "No he comès cap delicte". En aquesta línia, ha confirmat que els seus advocats ja treballen en el recurs al Tribunal Suprem i ha anunciat que arribarà a "totes les instàncies judicials que calgui" fins que una doni "conformitat" al que diu, un fet del qual s'ha mostrat "convençuda".

Borràs compara els seus anys d'inhabilitació amb els del Govern de l'1-O

Durant l'entrevista, la presidenta de Junts per Catalunya ha reiterat que la seva causa té una "naturalesa i persecució política" i que, per tant, és un cas de "lawfare". "Hi ha una desproporció de penes, és una aberració i és una mesura per veure com resulto d'incòmoda", ha afegit. "M'han condemnat a 13 anys d'inhabilitació, si mirem la sentència del nostre Govern legítim de l'1 d'octubre, qui té 13 anys?", ha deixat anar.