No ha calgut demanar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, el seu parer sobre l'abast de la condemna a la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs. "La sentència i els fets jutjats no tenen cap tipus de vinculació ni relació amb la repressió política i judicial que pateixen representants polítics vinculats a l'independentisme pel seu compromís amb el referèndum de l'1-O", ha assegurat en prendre la paraula en una compareixença a les portes del MNAC per valorar la sentència condemnatòria contra Borràs.

 

El TSJC ha condemnat la presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts a 4 anys i mig de presó, 13 anys d’inhabilitació per càrrec públic i a pagar una multa de 36.000 euros en considerar-la autora d’un delicte de prevaricació i un altre de falsedat documental per la seva gestió quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), entre els anys 2013 i 2017. El Tribunal ha proposat a més que el govern espanyol la indulti i rebaixi la condemna a dos anys perquè així no hagi d'entrar a la presó.

Aragonès ha qualificat de "molt greu" els fets provats a la sentència sobre el fraccionament de contractes, que "atempten" l'àmbit de la contractació pública i ha subratllat el compromís per garantir que fets com aquests —"provats a la sentència", ha insistit repetidament— no es repeteixin.

Crida a preservar les institucions

El president ha reclamat a Borràs que la seva estratègia legítima de defensa "en cap cas s'hauria d'escudar en una causa com la de la independència de Catalunya, per construir un país lliure i net de corrupció". Ha subratllat que aquest procés està afectant la presidència de la segona institució del país i ha mostrat el desig que "els grups parlamentaris trobin ben aviat les fórmules perquè el Parlament de Catalunya funcioni en tots els seus àmbits de responsabilitat amb plenes funcions, també la presidència".

En aquest sentit, ha reclamat diligència per desvincular la cambra catalana d'aquesta situació i ha advertit que "les institucions no poden estar pendents d'una defensa que és de caràcter personal, no vinculada a l'1-O". "Les institucions estan per sobre de totes les persones, la presidència del Parlament, com la de la Generalitat", ha reblat, alhora que ha reclamat que "tothom prengui les decisions més adequades per preservar honorabilitat i bon funcionament de les institucions".

Pel que fa a la sentència de presó, ha recordat que el mateix tribunal assenyala la via de l'indult per evitar que Borràs acabi a la presó i ha destacat que "ningú desitja que persones d'aquesta rellevància per fets com aquests acabin a la presó".