La presidenta del Parlament, Laura Borràs, serà l'encarregada finalment de la negociació de les condicions laborals dels treballadors de la cambra, després de l'última polèmica que es va obrir la setmana passada arran d'una proposta consistent a oferir excedències remunerades i reduccions de jornada incentivades. Aquest dimarts la Mesa del Parlament ha decidit que la presidenta sigui qui s'encarregui d'aquesta negociació, i s'aparta així els dos secretaris de la Mesa que exercien aquesta tasca fins ara: Aurora Madaula (Junts) i Ferran Pedret (PSC). Així ho han assegurat fonts de la Mesa als periodistes, però poc després l'Oficina de la presidenta ha negat aquesta informació, i ha explicat que tot el que farà serà reunir-se amb el personal per explicar perquè s'ha aturat la votació del nou règim.

La decisió ha arribat després que l'òrgan proposés crear dues noves figures per als treballadors de més de 60 anys en substitució de les llicències per edat: una excedència voluntària cobrant la pensió màxima de jubilació i una reducció de jornada cobrant com a mínim el 80% del sou. Estava previst que aquesta modificació dels estatuts de règim i govern interior de la cambra es votés a la Comissió d'Afers Institucionals de dijous passat, però tot i que el punt estava inclòs a l'ordre del dia finalment es va acabar retirant a proposta de Borràs. Arran d'aquesta decisió, el Consell de Personal del Parlament ha enviat una carta a la Mesa demanant explicacions sobre la retirada del punt i fonts de la Mesa han explicat que Borràs mantindrà com a mínim una primera trobada amb els treballadors, i serà l'encarregada de presentar una proposta amb l'acord de la Mesa

Les fonts de la Mesa inicials han explicat que es va retirar de l'ordre del dia perquè es va constatar que hi havia "diverses interpretacions" sobre l'acord entre els membres de la Mesa. Amb l'eliminació del punt s'obre un termini d'un mes per a un nou període de negociació, que la Mesa ha fet coincidir amb la data ja fixada com a límit per a l'acord sobre què fer amb els treballadors que encara gaudeixen les polèmiques llicències per edat, l'11 de juliol. De fet, la solució de les llicències per edat ja atorgades porta gairebé mig any sense solució, després de posposar-se fins a tres ocasions per la falta d'acord amb el Consell del Personal. Aquestes llicències, que ja es van eliminar del règim intern del Parlament, permeten a funcionaris de més de 60 anys amb més de 15 treballats cobrar el sou sense treballar, i actualment les estan gaudint més de 20 treballadors.

Secretària general

Sobre la substitució de la secretària general, Esther Andreu, després que es fes efectiva la seva dimissió la setmana passada, les mateixes fonts han recordat que el lletrat major de la Cambra, Miquel Palomares, assumeix les seves funcions fins que Borràs proposi a un nou secretari general, per al que no hi ha un termini establert.