ETA i el procés. El procés i ETA. Ja fa mesos que certs polítics i mitjans de comunicació s'entossudeixen a relacionar el procés que viu Catalunya amb ETA i, com ja ve sent costum, el dia en què s'oficialitza la dissolució de la banda terrorista, no podia faltar aquesta comparativa.

Sense cap tipus de pudor, La Razón no té cap problema en obrir la seva portada de l'edició en paper i també de la digital amb el títol "ETA es dissol per iniciar el procés al País Basc" i, de fet, no és l'única notícia que redacten avui en aquesta línia.

Els de Francisco Marhuenda ho relacionen sota l'argument que l'organització terrorista va anunciar "certa continuïtat d'acció per aconseguir la independència", cosa que, sembla, els preocupa bastant. L'anunci que "els exmilitants d'ETA continuaran amb la lluita per una Euskal Herria reunificada, independent, socialista, euskaldun i no patriarcal" el consideren un "insult", sobretot quan en el comunicat deixen anar que "cadascú on ho consideri més oportú, amb la responsabilitat i honestedat de sempre" el ja anunciat.

Després d'això, continuen enumerant diferents declaracions del comunicat difós per ETA per vincular-lo amb el procés català. Per exemple, citen les afirmacions que "materialitzar el dret a decidir per aconseguir el reconeixement nacional (secessionisme) serà clau" o "el principal repte serà construir un procés com a poble que tingui com a eixos l'acumulació de forces, l'activació popular i els acords entre diferents, tant per abordar les conseqüències del conflicte com per abordar la seva arrel política i històrica".

De fet, i per fer-ho tot visiblement més dramàtic, no es tallen ni un pèl a l'hora de deixar anar que això representa "un temor, en especial per als no independentistes" i, avançant-se als esdeveniments, es lamenten que "ETA no abandona l'exercici del terror, però el realitzarà per altres mitjans amb la finalitat, ho diuen ells, d'aconseguir les seves finalitats independentistes. Se'n van però es queden perquè ningú no s'oblidi d'ells", sentencien.

El procés, aliat

En un altre article, titulat "Batasuna arrenca el seu «procés»", consideren que "l'objectiu que la banda terrorista ETA perseguirà a partir d'ara per desenvolupar el seu procés independentista" i ho faran "reconstruint el relat" i de la mà de Catalunya perquè, asseguren, "el procés independentista català és aliat".

El relacionen així, d'una banda, sota l'argument que "ETA ha arribat a utilitzar 18 cares electorals per legitimar en el parlament les seves aspiracions independentistes al marge de la Constitució", cosa que, subratllen, "no dista del modus operandi català dels últims temps, amb l'excepció inabastable que ells no han matat".

Però no només això. Per l'altra, vinculen procés i ETA, ETA i procés també pel reclam d'acostament dels presos polítics, que tant el País Basc com Catalunya revindica per als seus.