"De treball, intensa i positiva". Així ha definit l'equip del conseller d'Interior, Jordi Jané, la reunió d'aquest dijous de la Mesa de Seguiment del Nivell d'Alerta Antiterrorista en què per primera vegada han assistit els Mossos. Un conclave celebrat al Ministeri de l'Interior i que després de cinc hores d'anàlisi ha decidit mantenir l'actual nivell 4 d'alerta terrorista. Una reunió que ha servit per refer ponts entre el Ministeri i la conselleria d'Interior.

A la reunió hi ha assistit el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i dos comandaments més, especialitzats en informació d'activitats gihadistes a Catalunya. També hi ha participat un comandament de l'Ertzaintza. Fonts d'Interior asseguren que han "compartit i avaluat les darreres dades i informes d'intel·ligència dels diferents cossos policials i d'informació de l'Estat sobre virtuals amenaces". Els Mossos han analitzat i posat en comú coneixements i dades amb els responsables dels serveis d'Informació de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia; amb representants del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i del responsable del Centre d'Investigació contra el Terrorisme i Crim Organitzat (CITCO).

Tres reunions en sis dies

Aquesta ha estat la tercera reunió de la Mesa de Seguiment en sis dies, reunions provocades pels atemptats de París de divendres passat. La primera reunió es va celebrar just l'endemà de la tragèdia; la segona, aquest dimarts, per ordre del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i aquesta última en què el ministeri ha parat l'orella a les demandes de Catalunya i el País Basc d'incorporar les seves policies al sanedrí de la intel·ligència contraterrorista.

Una triple estructura

Aquesta Mesa és la tercera pota d'una estructura de comandament de la seguretat de l'Estat. En primer terme s'estableix el Consell de Seguretat Nacional (CSN), màxim òrgan polític de defensa i seguretat de l'Estat, que assisteix el president del Govern espanyol. El CSN està integrat, a més del president o del mateix Rei si s'escau, per la vicepresidenta, i els ministres d'Exteriors, Defensa i Interior, i els Caps dels Estats Majors dels tres exèrcits i del director del Centre Nacional d'Intel·ligència.

 

Per sota d'aquest vèrtex, hi pengen el Centre d'Investigació contra el Terrorisme i Crim Organitzat (CITCO), òrgan tècnic dirigit per un comissari principal nomenat pel ministre i que centralitza les ordres executives. I en tercer terme, aquesta Mesa que és l'instrument "operatiu" i "d'anàlisi i recaptació d'informació" per avaluar el nivell d'alerta.