El secretari general del PSOE Aragó i president del govern autonòmic, Javier Lambán, ha apel·lat a la "responsabilitat patriòtica i constitucional" del PP i Cs perquè, amb la seva posició en la investidura del socialista Pedro Sánchez com a president del Govern, facin "prescindible" el suport d'ERC.

Així ho ha manifestat durant la seva intervenció davant del Comitè Regional del PSOE Aragó, on ha dit que s'acollia al criteri expressat aquest divendres pel ministre d'Afers Exteriors, la UE i Cooperació en funcions, Josep Borrell, abans d'assistir al seu últim Consell de Ministres, qui no considera ERC una força progressista i ha apuntat a la responsabilitat del PP per facilitar la formació del govern espanyol.

Lambán ha esgrimit que, si el PP s'abstingués en la investidura de Sánchez i Ciutadans votés a favor "aquests dos partits tindrien la recompensa dels ciutadans espanyols". De Cs ha comentat, a més, que és una formació que va arribar a la política "per evitar que els nacionalistes poguessin ser jutge i parteix en les decisions de la política espanyola".

Ha afegit que, si al final, per evitar una nova convocatòria electoral, el PSOE ha de pactar amb ERC la seva abstenció a la investidura, "haurem d'assumir-ho i defensar-lo, però el pronòstic a curt i mitjà termini de la governança espanyola serà més pessimista que si PP i Cs optessin per donar al país una altra solució".

Lambán ha esgrimit que "la pilota és a diverses teulades" i ha expressat el seu desig que "caigui del costat dels interessos generals dels espanyols, del costat d'Espanya". Altrament, ha demanat que ni PP, ni Cs "no acusin" els socialistes de "llançar-se a mans" d'un "soci tan poc desitjable" com ERC, ja que ambdós partits podrien evitar "que condicioni el govern d'Espanya". Per la seva part, ha expressat el suport a la coalició entre PSOE i Podemos i ha recordat que ell també ha pactat a l'Aragó amb la formació morada.