El president d'Aragó, el socialista Javier Lambán, s'ha referit avui a la proposta del PSC de referir-se a Catalunya com a nació des d'un punt de vista emocional i cultural, però ha advertit: "Per exaltar la sardana o la Mare de Déu de Montserrat no veig necessari que una comunitat autònoma es declari nació".

Lambán, que ha fet aquesta afirmació durant una visita a una nova planta fotovoltaica a la comarca dels Monegros (Osca), ha destacat que "aquest partit", amb relació al PSC, ja contemplava aquesta aspiració en els seus estatuts des de fa diversos congressos, tot i que, ha subratllat: "Caldria parlar del contingut i oportunitat d'aquesta aspiració en aquest moment".

"El contingut és sempre equívoc quan es parla de nació", ha destacat el dirigent aragonès, per a qui, "normalment, quan al llarg de la història i arreu d'aquest món es parla de nació, la seva declaració va indissolublement lligada a conseqüències jurídiques i polítiques que acaben derivant en un àmbit de sobirania".

Segons Lambán, "no dic que aquestes siguin les pretensions del PSC, però per descomptat és inquietant que en qualsevol partit hi hagi aquest tipus de declaracions".

"Per descomptat ―ha afegit―, jo no compartiria que des de l'àmbit de la socialdemocràcia es plantegés constituir nacions amb conseqüències jurídiques i polítiques en el marc d'un país que té una Constitució magnífica i envejable, amb una història que fonamenta amb molta força la unitat com a símbol de la igualtat de drets entre tots els espanyols".

Ha incidit que si es produïssin aquestes "conseqüències jurídiques i polítiques" referides a una suposada declaració de Catalunya com a nació, "no hi estaria d'acord".